A Kongresszus beidézte az Apple vezérét

Tim Cook Apple vezérigazgató
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple informatikai cég vezérigazgatóját és James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját az Apple-telefonok titkosításának ügyében. A meghallgatást március 22-én tartják a kaliforniai Riverside-ban.
Vágólapra másolva!

A meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cooknak és Comeynak el kell mondani, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni.

A vita előzménye, hogy egy szövetségi bíró Los arra kötelezte az Apple-t, oldja fel a San Bernardinó-i merénylet egyik elkövetője okostelefonjának titkosítását, ezt azonban Tim Cook az adatvédelemre és a cég ügyfeleinek biztonságára hivatkozva megtagadta.

Tim Cooknak az együttműködési szándékairól kell számot adnia Forrás: AFP/Justin Sullivan

Eközben nevük elhallgatását kérő Apple-vezetők újságíróknak elmondták: órákat szántak arra, hogy a hatóságoknak segítséget nyújtsanak a nyomozásban, januárban például egy, a feltörést megkerülendő módszert, az iCloud digitális tár használatát javasolták. A hatóságok azonban nem találták kielégítőnek az informatikai cég vezetőinek javaslatait.

Donald Trump, a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa is azonnal lépett: felszólította híveit az Apple termékeinek bojkottálására mindaddig, amíg a cég nem hajtja végre a bírósági utasítást. Trump szerint Cook csak be akarja bizonyítani, hogy „mennyire liberális”.