Menekültek újabb áradata érkezik

migration TOPSHOTS Horizontal
A girl reacts as members of the Greek coast guard remove her life jacket as migrants and refugees arrive at the port of the northern island of Lesbos in Mytilene after crossing the Aegean sea from Turkey on February 20, 2016. Austria introduced a daily cap on asylum-seekers, sparking EU fears of a domino effect along the Balkan migrant trail and a threat from Greece to veto an accord keeping Britain in the bloc. The arrival of more than a million refugees and migrants in Europe last year has caused a chain reaction of border clampdowns among several member states. / AFP / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Újabb nyomás nehezedik Európára, jelentősen emelkedett a török partokról Görögországba tartó menekültek száma az utóbbi napokban. Németországban késelés volt egy menekültszálláson, míg egy másikat felgyújtottak. A magyar-szerb és az olasz-osztrák határon is fokozódik a helyzet.
Vágólapra másolva!

Keddtől péntekig több mint 11 ezer menekült érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR). A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal. Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy ezer menekültről igyekszik gondoskodni.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint

duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek.

Februárban eddig összesen 27 555 menekült érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

Szlovéniából érkezett illegális bevándorlók egy drótkerítés mögött a stájerországi Spielfeldben Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Késelés és gyújtogatás

Időközben Németországban a hét végén újabb incidensek történtek a menekültválsággal kapcsolatban. Vasárnapra virradó éjjel a bajorországi Dorfen menedékkérőket befogadó állomásán egy 38 éves szomáliai férfi késsel megsebesített egy 20 éves szenegáli fiatalembert.

Az áldozat belehalt sérüléseibe.

A szászországi Bautzenben vasárnap hajnalban tűz ütött ki egy menedékkérőknek előkészített szálláson. Hetven tűzoltó bevetésével ugyan sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos épületekre – lakóházakra és egy szupermarketre –, de a tűzoltók nem végezhették a munkájukat zavartalanul.

Az MDR regionális közszolgálati médiaszolgáltató társaság beszámolója szerint a helyszínen összeverődött emberek – köztük ittas férfiak – közül többen kifejezték, hogy örömükre szolgál a tűzvész, és a rendőröknek három embert a tűzoltók munkájának akadályozása miatt távozásra kellett kötelezniük, és kettőt közülük őrizetbe is vettek.

Migránsok nézik, amint egy terhes nőt segítenek le az Európai Unió határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek az egyik hajójáról a görög parti őrség tagjai Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Nem akarnak gettósodást

Vasárnap látott napvilágot az a hír is, hogy a német belügyminiszter lakhely-változtatási tilalom alá vonná a menekülteket. A Welt am Sonntagnak Thomas de Maizière elmondta, hogy a „röghöz kötés” célja a sűrűn lakott térségek „gettósodásának” elkerülése, vagyis annak megakadályozása, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben. A jobboldali CDU politikusa azt mondta,

sürgősen kötelezni kell a menekülteket,

hogy meghatározott helyen rendelkezzenek lakóhellyel.

Egyre idegesebbek

Nemzeti szintű intézkedéseket sürgetnek a menekülthullám csillapítására a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) választási kampányt folytató Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi vezetői – írta a Bild am Sonntag. A beszámoló szerint a három tartományban március 13-án tartandó helyi törvényhozási választásra készülő CDU-ban a támogatottság csökkenését mutató közvélemény-kutatási adatok láttán erősödik az idegesség, a párt fokozza az elnökére, Angela Merkel kancellárra kifejtett nyomást.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) alapvetően támogatják az elképzelést. A lakóhely hatósági kijelölése és annak megváltoztatásának tilalma „meghatározott időre értelmes kiegészítő intézkedés lehet”, ha a belügyminisztérium jogilag kellően megalapozott javaslatot dolgoz ki – mondta a lapnak az építésügyért felelős SPD-s miniszter, Barbara Hendricks, hozzátéve, hogy a menekültek elhelyezésénél a tartományok lakáspiaci helyzetéhez illeszkedő döntéseket kell hozni.

Menekültek egy rendőrőrs előtt, miután regisztrálták őket Kósz görög szigeten Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Támadják a kerítést

Időközben a magyar-szerb határ mentén lévő kerítésnél is egyre forróbb a helyzet. A BBC tudósítása szerint míg januárban 550-en próbáltak átjutni, addig február 20-ig már 1200-an kísérelték ezt meg. Így mindennapossá váltak a kerítésrongálások. Az állami hírtelevízió legfrissebb tudósítása szerint a magyar-szerb határon lévő menekültek nagyon feszültek, és szóváltásba is keveredtek a rendőrökkel. A céljuk, hogy Magyarországon keresztül jussanak el Németországba.

Egyre többen próbálnak átjutni a magyar-szerb határon lévő határzáron Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Kiakadtak az olaszok

Gyalázatosnak nevezte a Brenner-hágónál levő osztrák-olasz határátkelőnél tervezett beléptetőkapu felállítását Domenico Manzione, az olasz belügyminisztérium migrációs államtitkára, hangsúlyozva, hogy

ez migrációs vészhelyzetet teremthet a térségben.

Háromszáz fős élő lánccal tiltakoztak civilek szombaton a Brenner-hágó olasz oldalán a határátkelő ellenőrzésének visszaállítása ellen. Manzione, a migrációért felelős olasz belügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Ausztria által a Brenner-hágónál tervezett „fal” migránsokkal árasztaná el Olaszországot.

Menekültek Leszbosz szigetén Forrás: AFP/Aris Messinis

Bécs döntése szerint péntektől kezdve a továbbutazókkal együtt

naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába,

és a déli határnál – a Szlovénia felől érkező migránsok részéről – maximum 80 menedékkérelmet lehet benyújtani. Erről Werner Faymann osztrák kancellár február 12-én tárgyalt Rómában.

René Pollitzer, Ausztria olaszországi nagykövete úgy nyilatkozott, hogy „egyelőre nem változik semmi az olaszországi határszakaszokon, főleg a Brenner-hágónál nem, amely Ausztria számára is kiemelten jelentős”.

Ausztriába igyekvő illegális bevándorlók leszállnak egy vonatról a szlovéniai Sentiljben Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Tüntetés Szlovéniában

Egy migránsbefogadó központ megnyitása ellen tüntettek néhány ezren szombaton a szlovéniai főváros közeli Kranjban. A be nem jelentett megmozdulást az ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) által támogatott egyik egyesület szervezte annál a Kranj melletti volt barkácsáruháznál, amelynek épületében a hatóságok egy menekültbefogadó központot készülnek létrehozni.

A tüntetést egy nappal az után tartották meg, hogy a helyi sajtó megírta: a migránsáradat fő balkáni útvonalába eső Szlovénia az osztrákokénál alacsonyabb napi menedékkvóta bevezetését tervezi, hogy területén ne torlódhassanak fel a migránsok.

Osztrák katonák határvédelmi gyakorlatozást tartanak a stájerországi Spielfeld közelében lévő Strassban Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Határzár

Vasárnap Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán menekültek előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi. A görög hatóságok szerint

a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást,

átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

Faymann meglepődött

Meglepte az osztrák kancellárt annak az európai uniós kritikának a hevessége, amely az ausztriai beléptetési kvótáról szóló döntést követte – derült ki a Kleine Zeitung című osztrák újság vasárnapi számából. Az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy Ausztria

idén már nem tud annyi menekültet befogadni, mint azt tavaly tette –

hangsúlyozta Werner Faymann.

Werner Faymann osztrák kancellár meglepődött Forrás: AFP/Thierry Charlier

Természetesen a bizottság jogi szempontból megvizsgálhatja az ausztriai napi kvótát, hiszen az unió, akárcsak Ausztria, jogállami keretek között működik – mondta a kancellár. Úgy fogalmazott, politikai szempontból nézve gondatlanság lenne, ha nem ellensúlyoznák időben a kialakult helyzetet. Ugyanis már most látható, hogy legkésőbb az év közepéig több menekült érkezne Ausztriába, mint amennyit integrálni lehetne az országban.

Új regisztrációs rendszer

Szerbia nem zárta le egyik határát sem, ugyanakkor a migránsok regisztrálását a balkáni útvonalon hétfőtől a Zágrábban néhány napja megbeszélt új rendszer szerint végzi majd – jelentette ki vasárnap Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter. Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl

a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják,

hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat.

Új rendszerben regisztrálják a menekülteket a Balkánon Forrás: AFP/Armend Nimani

Ez a megoldás lassítja a migránsok érkezését. Aleksandar Vulin kiemelte, azzal, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon.