Aszad parlamenti választásokat írt ki

2016.02.22. 21:43

Április 13-ra parlamenti választásokat írt ki Bassár el-Aszad szíriai államfő. Az kérdéses, hogy a polgárháborús viszonyok között mennyire lesz hiteles a voksolás.

Parlamenti választásokat írt ki áprilisra Bassár el-Aszad szíriai államfő. A damaszkuszi elnöki hivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott közlemény szerint a voksolást április 13-án tartják majd.

Április 13-ra írta ki a választásokat Bassár el-Aszad szíriai államfőForrás: AFP/-

Szíriában legutóbb 2012-ben rendeztek parlamenti választásokat, és elvileg 4 évente kerül sor rájuk. A jelenlegi törvényhozás mandátuma májusban jár le. Azonban kérdéses, hogy a polgárháborús állapotok közepette mennyire lesz hiteles a voksolás eredménye.

A tűzszünet bejelentése után adták ki a közleményt

Az előző, 2012-ben megtartott választásokat az ellenzék "bohózatnak" minősítette, és a voksolás bojkottjára szólította fel a polgárokat. A szavazáson hét párt indított jelölteket, és 12 ezer választási központban több mint 14 millióan adhatták le voksaikat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának december 18-án elfogadott határozata hat hónapon belül átmeneti kormány megalakítását, tizennyolc hónapon belül pedig választások megtartását irányozta elő Szíriában.

A parlamenti választások kiírását bejelentő közlemény alig néhány órával azt követően jelent meg, hogy Washington és Moszkva bejelentette: a polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én hatályba lép a tűzszünet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK