Vágólapra másolva!
Tízezer ápolóra lenne szükség a magyar egészségügyben a biztonságos betegellátáshoz - ezt mondta a Magyar Ápolási Egyesület elnöke egy rendezvényen. Az egészségügyi államtitkár megígérte, hogy az ápolók napján tartott ünnepség végén válaszol a kérdésekre, de végül a rendezvény befejezése előtt távozott. 
Vágólapra másolva!

Tízezer ápolóval kellene több a biztonságos betegellátáshoz – mondta a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ápolók napján tartott ünnepségen. A HírTV beszámolója szerint Bugarszki Miklós azt is hozzátette, hogy az elmúlt években 2600 ápoló ment külföldre dolgozni az alacsony bérek miatt.

Tízezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"A világon szinte mindenhol gondot jelent az ápolói létszám biztosítása. A nálunk gazdagabb országok felismerték, hogy ez csak akkor orvosolható, ha megfelelő alternatívát, kiszámítható életpályát, szakmai fejlődést és előmeneteli rendszert kínálnak e hivatás gyakorlóinak" – mondta Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke.

Az elmúlt öt évben 2600 ápoló ment el külföldre dolgozni.

2014-ben például majdnem 500 ápoló és 950 orvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt.

Bugarszki Miklós hozzátette, hogy középiskolai végzettséggel, szakképesítéssel vagy felsőfokú szakképzettséggel rendelkező ápolók,

húsz év munkaviszony után bruttó 130-140 ezer forintot kapnak.

A diplomások ennél mindössze 50 ezer forinttal keresnek többet.

A Budapesten tartott rendezvényre meghívták Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárt is, aki megígérte, hogy a rendezvény végén válaszol az ápolók kérdéseire. Végül azonban az ünnepség befejezése előtt távozott.