Felszámolják a calais-i sátortábort

TOPSHOTS Horizontal IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION WASTE GROUND CAMP MAKESHIFT SHELTER TENT REFUGEE IMMIGRANT DYKE A migrant walks on a embankment of earth surrounding the "jungle" migrants and refugee camp on February 19, 2016 in Calais, northern
Egy migráns a "dzsungelben"
Vágólapra másolva!
Manuel Valls francia miniszterelnök szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén, amelynek a felszámolását szerdán kezdik meg a hatóságok.
Vágólapra másolva!

"Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan" - mondta a kormányfő egy rádióinterjúban. "Humánus megoldást kell találni a calais-i és a Grande Synthe-ben kialakult helyzetre, menedéket biztosítva ezeknek az embereknek, méltányos körülmények között" - tette hozzá.

Halasztás kértek

A lille-i közigazgatási bíróság kedden délután vizsgálja meg gyorsított eljárásban nyolc humanitárius szervezet kérelmét, amely a sátortábor déli része felszámolásának elhalasztását kéri a kormánytól. A segítők szerint a "dzsungel" felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és

még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat,

akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy lehetőségre, amikor megkísérelhetnek törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába. A szervezetek azt állítják: a hatóságok úgy döntöttek a sátortábor megszüntetéséről, hogy azzal párhuzamosan nem ajánlottak fel megfelelő alternatív megoldást az embereknek. A gondot szerintük az jelenti, hogy a kitelepítésre ítélt migránsok háromszor többen vannak a kormányzat által közöltnél.

Manuel Valls Forrás: AFP//Sebastien Bozon

Sérülnek az alapjogok

"A migránsok alapjogainak megsértésről van szó. A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek. Hagyni kell, hogy itt maradjanak, amíg más megoldás nem születik" - mondta Julie Bonnier, a keresetet benyújtó ügyvéd. A délutáni meghallgatás előtt a bíró újságírók és migránsok kíséretében végigjárta a tábort, hogy személyesen is lássa, milyen körülmények között élnek az emberek. Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben is, valamint megnézte a fűtött konténereket is.

Szeméttelepből nőtt ki a tábor

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett

január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani,

de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található befogadóközpontokban ajánlanak fel nekik szállást.

Egy migráns a "dzsungelben" Forrás: AFP//Philippe Huguen

A belügyminisztérium számításai szerint a "dzsungelben" még csaknem négyezren élnek, közülük 800-1000-en a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint viszont legalább 3500-an vannak még a déli oldalon, köztük háromszáz, kísérő nélküli gyerek.

Át akarnak jutni

A francia televíziók által megkérdezett táborlakók többsége azért sem akarja elhagyni Calais-t, mert nem adta fel azt a tervét, hogy átjusson Nagy-Britanniába, jóllehet a kikötő - ahonnan a kompok indulnak a La Manche csatorna túloldalára -, illetve a vasúti alagút megközelíthetetlenné vált a migránsok számára, amióta múlt nyáron a hatóságok megerősítették a létesítmények védelmét. A migránsoknak a prefektúra rendelete alapján

kedd este 8 óráig kell elhagyniuk a nyomortelepre emlékeztető tábort,

utána a hatóságok elvileg erővel is elküldhetik őket, de ezt Fabienne Buccio prefektus kizárta. "Ha mindenki együttműködik, nincs ok arra, hogy erőt alkalmazzunk" - tette hozzá.