Német-francia agitálás Kijevben az orosz találkozó előtt

German and French FMs Steinmeier and Ayrault in Ukraine Petro Poroschenko Frank-Walter Steinmeier Jean-Marc Ayrault SQUARE FORMAT
German foreign minister Frank-Walter Steinmeier (R) and his French counterpart Jean-Marc Ayrault (L) are greeted by Ukraine's President President Petro Poroshenko in Kiev, Ukraine, 22 February 2016. Photo: KAY NIETFELD/dpa
Vágólapra másolva!
Két napos találkozón vitatták meg Ukrajna helyzetét Steinmeier német- és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter Kijevben. Az uniós külügyminiszterek még a március 3-i találkozó előtt szeretnének dűlőre jutni a belpolitikai válságba süllyedt kelet-európai országgal. Márciusban már az oroszok is lapot osztanak.
Vágólapra másolva!

A közelgő március 3-i négyoldalú találkozó előtt, ahol már az oroszok is részt vesznek, Jean-Marc Ayrault, újonnan kinevezett francia külügyminiszter és Dr. Frank-Walter Steinmeier német kollégája sebtében Kijevbe repültek, hogy találkozzanak a belpolitikiai viszálykodásba süllyedt ukrán vezetéssel. - írja a Deutsche Welle. A megbeszélések középpontjában a minszki fegyverszünet és az egyre mélyülő belpolitikai válság állt.

Amíg korrupció van, nincs segély

A külügyminiszterek támogatásukról biztosították az Európai Unióhoz közelítő ukrán kormányt, de ezért cserébe lépéseket várnak Petro Porosenko ukrán elnöktől és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöktől. Az ukrán kormány múlt héten vesztette el parlamenti többségét, miután a Szamopomics (Önsegély) nevű csoportosulás is bejelentette távozását a koalícióból.

Az ukrán helyzetet súlyosbítja az egyre mélyülő korrupció az országban. A nyugati külügyminiszterek az akadozó reformok előmozdítását sürgetik Porosenkóéktól.

Amíg Ukrajnában a korrupciót nem sikerül visszaszorítani és a kért reformok nem valósulnak meg, addig az IMF is visszatartja a többmilliárdos pénzügyi segélyt.

Steinmeier ésAyrault felszólították Porosenkót és Jacenyukt, hogy tegyenek konkrét lépéseket az ukrán belpolitikai helyzet stabilizálásra. Ahhoz, hogy Ukrajna hatékonyan fel tudja venni a harcot a korrupcióval, működőképes kormányra van szüksége, mondta Ayrault.

A francia- és a német külügyminiszter találkoztak a volt ukrán miniszterelnökkel, Julia Timosenkóval Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Kelet-ukrajnai patthelyzet

Nem elég, hogy nincs működőképes, stabil kormánya Ukrajnának, a minszki fegyverszünetnek sem sikerül érvényt szerezni. „Nem lehet tovább tétlenkedni. Elfogadhatatlan, hogy a minszki megállapodás pontjai folyamatosan sérülnek ” – mondta Steinmeier.

Az uniós külügyminiszterek a mostani találkozón próbáltak közös álláspontot kialakítani az ukrán vezetéssel, mielőtt Oroszország is kiteríti a kártyáit a márciusi párizsi találkozón,

ahol kísérletet tesznek akelet-ukrajna helyzet rendezésére.

Nemrég egy hőerőművet ért rakétatámadás Luhanszk megyében Forrás: Origo

A háromoldalú találkozón megvitatták egy nemzetközi misszió jelenlétének lehetőségét a Donyec-medencében. A misszió biztosítaná, hogy a helyhatósági választásokat az ukrán jogszabályoknak és az EBESZ alapelveinek megfelelően tartsák meg a régióban. Az ukrán államfő fontosnak tartja, hogy az EBESZ-megfigyelők eljuthassanak a szakadárok által megszállt terület minden pontjára.

A külügyminiszterek találkozójának ideje alatt sem volt fegyvernyugvás a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében. Ismeretlen elkövetők agyonlőtték Sztarobilszk város polgármesterét. Volodimir Zsivahát a fejére és a nyakára leadott két lövés halálosan megsebesítette.