A brit parancsnokok az EU-tagság mellett érvelnek

Referendum az EU-ból való kilépésről Nagy-Britanniában, rajongó a gyémántjubileum ünnepségén a Buckingham-palotánál
Vágólapra másolva!
A brit fegyveres erők legmagasabb rangú parancsnokai érvelnek közös levelükben Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. A 13 tiszt szerint az ország csak így tudja megvédeni magát.
Vágólapra másolva!

A brit fegyveres erők egykori legmagasabb rangú parancsnokai szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, mert csak így tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi időszak súlyos biztonsági kockázataitól, köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és Oroszország fenyegetésétől.

A brit parancsnokok maradnának az EU-ban Forrás: AFP/Ben Stansall

A The Daily Telegraph szerdai kiadásában megjelent közös levelet tizenhárom nyugalmazott főtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari főnök. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a NATO a brit nemzetbiztonság legfontosabb garantálója, de a másik, egyre fontosabb biztonsági pillér az Európai Unió.

Elősegíti a brit életforma megőrzését

- "Nagy-Britanniának szembe kell szállnia az EU-t fenyegető biztonsági kihívásokkal, akár tagja az EU-nak, akár nem, de

mivel lehetővé teszi a szoros együttműködés folytatását az európai szövetségesekkel" - áll a brit hadsereg egykori katonai vezetőinek szerdai levelében.

A tábornokok szerint ennek az együttműködésnek a példái között vannak azok az EU-szankciók, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Irán végül tárgyalóasztalhoz kényszerült, és azok az uniós szintű szankciók is, amelyek megfizettették Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai agresszió árát.

Az egykori parancsnokok szerint a jelenlegi veszélyes világban

ezért Nagy-Britannia nemzeti érdeke, hogy az Európai Unió tagja maradjon.

Cameron: Ugrás lenne a sötétbe

A héten ez a második hasonló felhívás. Kedden kétszáz nagyvállalat, többek között a BP, a General Electric, az Airbus, illetve a Goldman Sachs International vezetői támogatták a The Timesban megjelent közös nyílt levelükben Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartását.

Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezés a brit üzleti szektor részéről.

A konzervatív párti brit kormány - miután a múlt heti EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról - június 23-ára népszavazást írt ki Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja. David Cameron hétvégén úgy fogalmazott, hogy ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, az

és további kockázatok felesleges vállalását jelentené az egyébként is bizonytalan jelenlegi időszakban.

Megosztott a kormánypárt

A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére

megosztott a kérdésben,

és a kabinet több tagja is jelezte, hogy a hivatalos állásponttal ellentétben arra fog szavazni a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Boris Johnson kilépne az EU-ból Forrás: AFP/Ben Stansall

Boris Johnson, London polgármestere, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa is már jelezte, hogy a kilépés mellett fog kampányolni.