Trump nyert Nevadában is

2016.02.24. 07:18

Donald Trump megnyerte a republikánusok nevadai jelölőgyűlését. Ez a harmadik nagyarányú győzelme New Hampshire és Dél-Karolina után.

Nagy fölénnyel győzött a republikánusok keddi nevadai jelölőgyűlésén Donald Trump. Az üzletember a voksok 46,6 százalékát kapta.

Trump nyert Nevadában isForrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Mögötte Marco Rubio floridai szenátor végzett, aki a szavazatok mintegy 23,5 százalékát szerezte meg. A texasi Ted Cruz a voksok 20,2 százalékát, Ben Carson sebészprofesszor 5,6 százalékát, Ohio állam kormányzója, John Kasich pedig 3,7 százalékát szerezte meg.

A New York-i milliárdos ingatlanmágnás ezzel újabb lépést tett, hogy megszerezze a republikánus elnökjelöltségét, miközben két legfőbb vetélytársa, Rubio és Cruz az agresszív kampányolás ellenére is jócskán lemaradt tőle. 

Dühösek Washingtonra

Győzelmi beszédében Donald Trump hangsúlyozta, hogy nyert a férfiak és a nők, a fiatal és az idős korosztály, a tanult és a kevésbé tanult rétegek körében egyaránt. Kiemelte, hogy a spanyolajkú nevadaiak 46 százaléka rá szavazott, és fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az evangéliumi keresztények jelentős és befolyásos tábora is mögé állt.

A különböző amerikai televíziós és rádiós műsorokban megszólaltatott nevadaiak szinte kivétel nélkül arról beszéltek, hogy dühösek Washingtonra, a politikai elitre, és felháborítja őket, ahogyan a szövetségi kormány az ország ügyeit intézi.    

Vegasra és Rénóra koncentrált

Pontos adatokat nem tettek közzé, de a választásra jogosultak közül sokan jelentek meg a jelölőgyűléseken. A tömeg több helyen némi zavart is okozott;

akadt, ahol duplán szavaztak, máshol nem volt elegendő szavazócédula. A szavazócédulákat összegyűjtő önkéntesek némelyikén Trump-feliratú trikó virított, ami sokakat felháborított. 

Trump a kampányban ugyan nem járta a kisvárosokat, Nevada két nagyvárosára, Las Vegasra és Renóra összpontosított, de jól szervezett helyi hálózattal dolgozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK