Bulgária nem, Macedónia kér Orbán kerítéséből

Macedón katonák az illegális bevándorlást megakadályozni hivatott védőkerítések között járőröznek a macedón-görög határon, a dél-macedóniai Gevgelija közelében
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben kijelentette, hogy kerítés kell a macedón és a bolgár határra is. Macedónia az együttműködéséért cserébe NATO-tagságot remél, Bulgária azonban inkább a törökökkel és a görögökkel paktál, és nem a kerítés építésben látja a megoldást.
Vágólapra másolva!

"Macedónia egyik legfontosabb szövetségesünk"- mondta Gyarmati István nagykövet a csütörtöki biztonságpolitikai konferencián, kiemelve ezzel a balkáni ország erőfeszítéseit a menekültválság kezelésében.

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter azonban világossá tette; szívesen venné, ha cserébe belátható időn belül Macedónia csatlakozhatna az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Szerinte a tagság garancia lenne az ország gazdasági stabilitására, ahová a befektetők szívesebben tennék a pénzüket.

Nem fair

A macedón külügyminiszter kifogásolta, hogy a menekültkrízis miatt jelenleg az országgal úgy bánnak, mint egy EU- vagy NATO-taggal. Szabad ki-be járás van hozzájuk; csapatok tartózkodnak az országban, de

nincs együttműködés a menekültek adatainak a kezelésében.

Ha a macedón hatóságok is betáplálhatták volna a menekültek adatait a közös rendszerbe, akkor talán olyan szörnyűségek is megelőzhetőek lettek volna, mint Párizs.

A macedón külügyminiszter szerint sokat segítene a menekültek adatainak a megosztása Forrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

Már megint a görögök

Szlovákia és Magyarország többek között Macedóniát is a támogatásáról biztosította NATO-csatlakozási törekvéseiben. Sokan azonban úgy gondolják az észak-atlanti szövetség berkeiben, annak bővítése nem más, mint provokáció, aminek destabilizációs hatása lenne, - mondta Miroslav Lajcák szlovák miniszterelnök-helyettes.

Macedónia egyik legnagyobb ellenlábasa Görögország a NATO-tagságért folytatott harcban.

A 2008-as bukaresti csúcstalálkozón, a görög kormány volt az, aki megvétózta a macedónok csatlakozását.

Bulgária inkább a görögök munkáját segíti Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Bulgária másképp látja

Bulgária a macedón kormánnyal ellentétben Görögországgal és Törökországgal kötött megállapodást, hogy együttesen kezeljék a menekültek áradatát. Felszereléssel és személyzettel segítik egymás munkáját a határellenőrzésben.

– jelentette ki Gueorg Gueorgiev a bolgár külügyi bizottság tagja. Nem tartja helyesnek, hogy egy Schengen-tagállamot leválasszanak az övezetből. A bolgár kormány az unió külső határainak védelmét támogatja, vagyis a görög-török vízi határvonal megerősítését tartja elsődlegesnek.