Athén hazarendelte bécsi nagykövetét

2016.02.25. 14:16

Görögország azt kifogásolja, hogy nem hívták meg a menekültváságról szóló balkáni csúcstalálkozóra.

A menekültválság okozta nézetkülönbségek miatt Görögország visszarendelte bécsi nagykövetét, írja a BBC.

Athén korábban már tiltakozott, mert a képviselőit nem hívták meg a balkáni országok menekültügyi csúcstalálkozójára. Az osztrák fővárosban kilenc állam bel- és külügyminisztere tanácskozott. Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bulgária a német menekültpolitika újragondolását szerették volna kikényszeríteni, illetve megoldást kerestek a menekültútvonalon kialakult káosz kezelésére.

Sebastian Kurz megsértette a görögöketForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Görögország nehezményezte, hogy a menekültáradatnak legjobban kitett európai országként nem kapott meghívót. Athén az osztrák kormány döntését diplomáciailag kifogásolható lépésnek  tartja. A csúcstalálkozón egyébként Németország sem képviseltette magát.

Ausztria lépését barátságtalannak nevezte a görög kormány. Közleményük szerint a nagykövetet konzultációra rendelték vissza Athénba.

Görögország attól tart, hogy területén torlódnak fel a menekültek, ha Ausztria, Szerbia és Macedónia közös akcióval lezárják a határaikat. Már az idén több mint 100 ezer menekült érkezett az EU-ba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK