Athén hazarendelte bécsi nagykövetét

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Görögország azt kifogásolja, hogy nem hívták meg a menekültváságról szóló balkáni csúcstalálkozóra.
Vágólapra másolva!

A menekültválság okozta nézetkülönbségek miatt Görögország visszarendelte bécsi nagykövetét, írja a BBC.

Athén korábban már tiltakozott, mert a képviselőit

nem hívták meg a balkáni országok menekültügyi csúcstalálkozójára.

Az osztrák fővárosban kilenc állam bel- és külügyminisztere tanácskozott. Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bulgária a német menekültpolitika újragondolását szerették volna kikényszeríteni, illetve megoldást kerestek a menekültútvonalon kialakult káosz kezelésére.

Sebastian Kurz megsértette a görögöket Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Görögország nehezményezte, hogy a menekültáradatnak legjobban kitett európai országként nem kapott meghívót. Athén az osztrák kormány döntését

diplomáciailag kifogásolható lépésnek

tartja. A csúcstalálkozón egyébként Németország sem képviseltette magát.

Ausztria lépését barátságtalannak nevezte a görög kormány. Közleményük szerint a nagykövetet konzultációra rendelték vissza Athénba.

Görögország attól tart, hogy területén torlódnak fel a menekültek, ha Ausztria, Szerbia és Macedónia közös akcióval lezárják a határaikat. Már az idén több mint 100 ezer menekült érkezett az EU-ba.