Elhallgatnak a fegyverek Szíriában

2016.02.26. 23:25

Hatályba lépett Szíriában a fegyverszünet. A fegyvernyugvást száz felkelőcsoport és a kormány is elfogadta, azonban az Iszlám Államra és an-Nuszra Fronra nem vonatkozik a megállapodás. Március 7-én folytatódnak a béketárgyalások.

Hatályba lépett Szíriában az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor.

A harci cselekmények beszüntetéséről és a háború miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről február közepén állapodtak meg a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A megállapodás részleteit az Egyesült Államok és Oroszország dolgozta ki.

A tűzszünet nem terjed ki olyan szervezetekre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorista csoportnak minősített, így az Iszlám Állam és az al-Kaida szíriai ágának tekintett an-Nuszra Frontra. Ez utóbbi vezetője pénteken elítélte a tűzszünetet, és fokozott harcra szólított fel a kormányerők és szövetségeseik ellen.

Száz felkelőcsoport csatlakozott

A Szaúd-Arábia támogatását élvező, ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság pénteken közölte: csaknem száz szíriai felkelőcsoport egyezett bele abba, hogy két héten át tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a szíriai kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva.

Február 27-én életbe lép a tűzszünet SzíriábanForrás: AFP/Bulent Kilic

Az Egyesült Államok és Oroszország támogatásával is bíró Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia már csütörtökön közölte, hogy betartja a tűzszünetet, de fenntartja a jogot válaszcsapásra, ha támadás éri.

A szíriai kormány ugyancsak beleegyezett a megállapodás betartásába, ugyanakkor a harc folytatását helyezte kilátásba, amennyiben az általa terroristának tartott csoportok "kihasználják" a fegyvernyugvást.

Folytatják a béketárgyalásokat

A konfliktus fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns civil szervezet péntek délelőtt még arról számolt be, hogy Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra. Az OSDH szerint az orosz harci repülők Szíria több részén is olyan helyeket támadtak, ahol kisebbségben vannak a szélsőséges szervezetek tagjai, és a felkelők ellenőrzik az adott térséget.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt bejelentette, hogy március 7-re kitűzte a szíriai rendezést célzó béketárgyalások következő fordulóját. Ennek feltétele a fegyvernyugvás betartása.

A Biztonsági Tanács röviddel a tűzszünet kezdete előtt határozatot fogadott el, amelyben felszólította a harcoló feleket a fegyvernyugvás tiszteletben tartására, és szorgalmazta a genfi béketárgyalások folytatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK