Kilenc nőnél mutatták ki a Zika-vírust az USA-ban

2016.02.26. 20:42

Kilenc terhes nőnél mutatták ki a Zika-vírust az USA-ban. Közülük ketten elvetéltek, ketten megszakították terhességüket, egy beteg pedig kóros kisfejűségben szenvedő csecsemőt hozott a világra.

Kilenc terhes nőnél állapították meg a zikalázas fertőzést az Egyesült Államokban - közölték az ország járványügyi hatóságai pénteken.

Kilenc terhes nőnél mutattk ki a Zika-vírust az USA-banForrás: AFP/Schneyder Mendoza

Az összes beteg külföldön fertőződött meg. Ketten elvetéltek, ketten megszakították terhességüket, ketten egészséges gyermekeknek adtak életet, és egy beteg kóros kisfejűségben szenvedő csecsemőt hozott a világra.Az orvosok figyelemmel követik a két további terhes nő állapotát, egyelőre úgy tűnik, nem léptek fel komplikációk náluk. A járványügyi hatóságok hozzátették, tíz további terhes nőnél vizsgálják a vírusos fertőzés lehetőségét.

Négymillió beteg lehet idén

A gyanú szerint a Zika-vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, azonban ezt, ahogyan más feltételezett szövődményét a vírusnak, egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A megbetegedés tünetei közé tartozik

  • a fejfájás,
  • a láz,
  • a vörös szem,
  • valamint a piros vagy fehér bőrkiütés,
  • ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Becsléseik szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK