Hillary Clinton győzelmét várják Dél-Karolinában

2016.02.27. 20:40

Hillary Clinton nagyarányú győzelmét jósolják Bernie Sanders vermonti szenátor előtt Dél-Karolinában, ahol jelenleg zajlik a demokratapárti előválasztás. 

Az egymás után közölt felmérések és elemzések mindegyike Clinton győzelmét jósolja, azzal együtt is, hogy Sandersnek sikerült olyan mértékű támogatottságot szereznie, hogy ha veszít is, csekély arányban veszíthet. 

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyitottak és este hétig tartanak nyitva. Az itteni voksolások sajátossága, hogy úgynevezett "nyílt előválasztást" tartanak: ez azt jelenti, hogy azok a regisztrált szavazók, akik a múlt szombaton nem voksoltak a republikánusok dél-karolinai előválasztásán, most megtehetik ezt a demokraták előválasztásán. 

Hillary Clinton győzelmét jósolják Dél-KarolinábanForrás: AFP/John Gurzinski

 A hagyományosan republikánus szavazóbázisú szövetségi államban a republikánusok - Barack Obama elnökké választása óta - visszaszorultak. A Demokrata Párt dél-karolinai elnöke, Jaime Harrison televíziós nyilatkozata szerint a mostani voksoláson nem várható olyan nagyarányú részvétel, mint négy vagy nyolc évvel ezelőtt. De 

Hillary Clinton népszerűsége az afroamerikai szavazók körében olyan nagy, hogy szinte bizonyosan ő nyeri az előválasztást. 

Clinton, aki a héten tizennégy kampánygyűlést tartott, szombaton egész nap Dél-Karolinában tartózkodik, míg vetélytársa, Bernie Sanders már az északi Minnesotában kampányol. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK