Bányamentők haltak meg az újabb robbanásban

2016.02.28. 09:09

Újabb robbanás történt az észak-oroszországi Komi Köztársaságban lévő Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányájában, aminek következtében meghalt a helyi katasztrófavédelem öt, és a bányát üzemeltető cég egy munkatársa. Öt másik mentő megsérült a robbanásban.

A Szevernaja bányában csütörtökön két metángázrobbanás történt, amelyek kőzetrengést váltottak ki, illetve tűz keletkezett a föld alatt. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bányarengés következtében 111 ember rekedt a mélyben, közülük 81-et sikerült kimenteni. A szerencsétlenségben négy ember meghalt, a túlélők közül kilencen szenvedtek sérüléseket. A mentőszolgálatok 26 bányászt keresnek.  A hatóságok újabb robbanások lehetőségére figyelmeztettek. A Komi Köztáraságban vasárnap háromnapos gyászt rendeltek el a történtek miatt.

A Szevernaja szénbánya központi épületeForrás: MTI/EPA/Vorkutaugol

A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek.

Öt éve történt itt az utolsó baleset

A Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember meghalt, és 139 megsérült. Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK