Öngyilkos merénylőnek képezték ki a túszokat

2016.02.28. 08:36

Több száz túszt, köztük öngyilkos merénylőnek kiképzett fiatal lányokat szabadítottak ki kameruni és nigériai erők a Boko Haram nevű iszlamista szervezet fogságából Nigériában - közölte a kameruni erők parancsnoka.

Jacob Kodji tábornok azt mondta, hogy a két afrikai ország katonái a Boko Haram mintegy száz tagjával végeztek az észak-nigériai Borno szövetségi államban, a kameruni határ közelében fekvő Kumshe városában végrehajtott akció során.

Milliók hagyták el otthonukatForrás: AFP/Stringer

A parancsnok hozzátette, hogy katonáik addig folytatják rajtaütéseiket a szélsőséges csoport kezén lévő - a határ mentén fekvő - falvak ellen, amíg nem sikerül teljesen legyőzni a Boko Haram iszlamistáit. A nigériai hadsereg egyik szóvivője arról számolt be, hogy a bornói Kotokuma kisvárosban nigériai katonák megrohamozták a Boko Haram táborát, és a terrorcsoport 37 tagját megölték.

Gerillaháború

Nigéria északkeleti részén az önálló iszlám állam megteremtésére törekvő Boko Haram erőszakcselekményei miatt 2009 óta több mint 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására, és 17 ezren vesztették életüket. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzleteket, piacokat, buszpályaudvarokat és iskolákat támadott meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK