Több tucat halott a terrortámadás után Bagdadban

Vágólapra másolva!
Kettős pokolgépes merényletet követtek el az iraki főváros legnagyobb síita negyedében, Szadrváros területén, a terrorista támadásban legalább 31-en életüket vesztették. A robbantásokat az Iszlám Állam vállalta magára.
Vágólapra másolva!

A merénylet Szadrváros egyik mobiltelefonokat értékesítő, zsúfolt piacán történt. Rendőrségi források szerint a támadás elkövetője két öngyilkos merénylő volt, akik motorral haladtak keresztül a piacon.

Egy másik forrás szerint előbb az egyik merénylő hozta működésbe a testére erősített robbanószert, majd a röviddel később, a robbanás helyszínére siető segítők között robbantott a második merénylő.

Az iraki hatóságok szerint a sebesültek száma több mint hatvan, s az áldozatok száma még tovább nőhet.

A merénylet színhelyét lezárták, hogy megakadályozzanak további támadásokat.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet az interneten megjelent közleményben vállalta a felelősséget a támadásért, amelyben két öngyilos merénylőjük "több száz politeista tagadót" sebesített, vagy ölt meg; az utóbbi megnevezést a síita muszlimokra használja a szunnita szélsőséges csoport.

Az Iszlám Állam számos merényletet követett már el az iraki főváros síita lakosai ellen.

Katonai sikerek az Iszlám Állam ellen

A nap folyamán iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az Iszlám Állam fegyvereseinek egy támadását Bagdad Abu Graib nevű nyugati elővárosa ellen. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három, gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra.

Utóbbiak közül az egyik kigyulladt.

Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét és 22-en megsebesültek

- mondta két, névtelenül nyilatkozó iraki rendőr. Egészségügyi források megerősítették az áldozatok számára vonatkozó értesüléseket.