Elveszik a menekültek pénzét a szlovén rendőrök

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Pénz nélkül toloncolják vissza a menekülteket Horvátországba. A szlovén rendőrség ugyanis – helyszíni bírság ürügyén – mindenüket elveszi, írja egy horvát lap.
Vágólapra másolva!

A balkáni útvonal fokozatosan bezáródik: már a szíriai és az iraki állampolgárok is egyre nehezebben jutnak el nyugatra. A más országokból érkezőket pedig a szlovén rendőrség illegális határátlépésért bünteti meg, ám ez nem más, mint legalizált rablás, írja a Novi list.

Az elfogott migránsokra a szlovén rendőrök helyszíni bírságot szabnak ki. Ám a bírság összege változó: a lap szerint van, akit 120 euróra, van, akit 330 euróra, míg mást 460 euróra büntettek. Ezek után Horvátországba küldik vissza őket.

Spielfeldi menekülttábor: egyre kevesebben jutnak el Ausztriáig Fotó: Polyák Attila - Origo

A szlovén hatóságok szerint azonban szó sincs fosztogatásról, írja a Jutarnji list. A törvény szerint az illegális határátlépés bírsága 500 euró – ám ha azonnal kifizetik, akkor csak 250 euró. Az elfogott személyt őrizetbe is veszik. Ljubljana szerint az őrizetesektől el kell venni a készpénzt, a karórát és az ékszereket. Erről jegyzőkönyv készül, és a személyes tárgyaikat a szabadulásuk után visszakapják az elfogottak.

A szlovének szerint az őrizetben töltött idő is csökkenti a bírság összegét.

Elkülönítve

A napokban úgy száz menekültet küldtek vissza Szlovéniából. Őket Horvátországban a Slavonski Brodnál lévő menekülttáborban helyezik el. A számukra elkülönített részben jelenleg 241 ember várja, hogy elbírálják a státuszát, és

hozzájuk a segélyszervezetek sem jutnak be.

Közülük többeket Szerbiába küldenek vissza – ők néhány nap után ismét megpróbálnak bejutni az EU-ba.

Egyre kevesebben

A Szerbiából Horvátországba tartó különvonatokon egyre kevesebben utaznak. Szlovénia csak napi 500 embert hajlandó beengedni, de előfordul, hogy ennél kevesebb szíriai és iraki állampolgár érkezik a határra.

A Novi List szerint

a menekültek regisztrációja egyre szigorúbb:

azokat sem engedik továbbutazni, akik a nyugaton élő családtagjukhoz igyekeznek. A menekültügyi hatóságok már csak azt a választ fogadják el, ha valaki a háború elől Németországban keres menedéket. Mindenki mástól megtagadják a továbbutazás lehetőségét.