Clinton és Trump nyerte a szuperkeddet

szuperkedd
Democratic presidential hopeful Hillary Clinton waves to the crowd during a campaign rally February 29, 2016 at George Mason University in Fairfax, Virginia. / AFP / PAUL J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Hét államban nyert Hillary Clinton a 11-ből, így pártjában ő nyerte a szuperkeddet az elnökjelöltek csatájában. Donald Trump is hét államot vitt el eddig a republikánusok küzdelmében.
Vágólapra másolva!

Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas, Virginia - ezekben az amerikai államokban nagyon szeretik Hillary Clintont - itt szavaztak ugyanis a demokrata párti előválasztók arra, hogy a volt first lady legyen az elnökjelöltjük. Colorado, Minnesota, Oklahoma és Vermont demokrata választói viszont nem őt, hanem Bernie Sanderst szerették volna versenyben látni.

A republikánus oldalon még tart a küzdelem, Alaszkában még nincs eredmény. Az eddigiek alapján viszont

a szuperkedd győztese Donald Trump lehet.

Igaz az ő fölénye nem annyira egyértelmű a versenyben, mint a demokratáknál Hillary Clintoné. Trump megnyerte Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Vermont szavazóit. Ted Cruz Texast és Oklahomát húzta be, Marco Rubio csak Minnesotában nyert.

Clinton több helyen jelentős fölénnyel nyert: Alabamában 80 százalékos, Georgiában 72 százalékos, Virginiában 64 százalékos támogatottságnak örvendhetett.

Hillary Clinton nyert a demokratáknál Forrás: AFP/Paul J. Richards

Ellenfele, Bernie Sanders Vermontban nyert nagy különbséggel: a választók 86 százaléka szavazott rá. A Demokrata Párt az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán jelölőgyűlést tartott, amelyet Clinton diadalmaskodott.

Bonyolódott a helyzet

Összetettebb a helyzet a Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdők táborában. Igaz, ott több politikus is verseng a jelöltségért. Az igazi versengés három politikus között zajlik: Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás, Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor között. S bár a két másik indulóra, John Kasich ohiói kormányzóra és Ben Carson sebészprofesszorra is voksoltak, alacsony támogatottságuk okán róluk az elemzők máris azt jósolják: hamarosan kiszállnak a választási küzdelemből.

A nyilatkozatok és elemzések szerint a leginkább csalódott Marco Rubio volt,

aki az elmúlt napokban többször is agresszív támadást indított Trump ellen, s aki mellé ráadásul felsorakoztak a választási küzdelemből már korábban kilépett Jeb Bush anyagi támogatói, a nagy energetikai és olajvállalatok is.

Ha a republikánusoknál a visszaléptetések után csak egy politikus marad versenyben Donald Trumppal szemben, akkor még elképzelhető, hogy nem ő lesz a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Friss felmérések szerint Hillary Clintonnak változatlanul nagyon erős a támogatottsága az afroamerikai közösség és a nők körében, Bernie Sanders pedig továbbra is elsősorban a fiatal nemzedékek körében népszerű.

Trump helyzete még nem biztos Forrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

Donald Trump népszerűségének és támogatottságának elemzése még várat magára: hiszen az alacsonyabb iskolázottságú és a magasan képzett amerikaiak körében egyaránt győzelmet aratott, és ami sokakat meglepett: a szuperkeddi voksolásokon az evangéliumi keresztények táborából is sokan szavaztak rá.

Szlogeneket ismételt Trump

Győzelmi beszédében, majd utána, újságírói kérdésekre adott válaszában Donald Trump többek között új munkahelyek teremtését, a Kínába és Indiába "kiszervezett" munkahelyek visszatelepítését és infrastrukturális beruházásokat ígért, és több lehetőséget az amerikaiaknak. "Ismét naggyá tesszük Amerikát!" - ismételte el mindig hangoztatott szlogenjét.

Győzelmi beszédében Hillary Clinton is több lehetőséget ígért honfitársainak,

külön kiemelve az afroamerikai közösségeket.

A "szuperkedden" a demokrata elnökjelölt-aspiránsok a jelöltség megszerzéséhez szükséges támogatás legfeljebb valamivel több mint harmadát söpörhetik be, a republikánus párt esetében viszont a küldöttek csaknem felének szavazata eldől.