Földrengés rázta meg Indonéziát

Vágólapra másolva!
Nagy erősségű földrengés rázta meg Indonéziát. A rengés nagyon kis mélységben – mindössze 9,5 kilométerre a felszín alatt történt. Cunamiriadót adtak ki, azonban később visszavonták.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Földtani Intézet először 8,2-es erősségűnek jelezte a rengést, ezt csökkentették először 8,1-esre, majd 7,9-esre, aztán 7,8-asra.

A Daily Star jelentése szerint a rengés epicentruma Padangtól 800 kilométerre délnyugatra volt.

A földrengés pillanatait megörökítette egy ipari kamera is.

Egyelőre nem érkeztek jelentések áldozatokról és károkról, de minél kisebb mélységben pattan ki egy földrengés, annál nagyobb pusztítást okoz – emlékeztetett a brit Guardian.

A hatóságok cunamiriadót rendeltek el Szumátra nyugati és északi részére, valamint Acehre. A figyelmeztetést később kiterjesztették Ausztrália nyugati partjaira is, azonban később mindkét riasztást törölték.

Magyarország jakartai nagykövetsége mindenesetre azt javasolja a térségben tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot a +62 811 825 5426-os ügyeleti telefonszámon.

A cunamiveszély miatt a nyugat-szumátrai Mentawai-szigetek lakosait elkezdték evakuálni a partról magasabb területekre.

A földrengés idején Szumátrán, egy medani szállodában tartózkodott Joko Widodo indonéz elnök is, de biztonságban van – számolt be hivatalos forrásokra hivatkozva a szingapúri Today online.

A Reuters gyorshíre szerint vannak halálos áldozatok is.

A 2004-es cunamit egy 9,1-es erősségű földrengés okozta, akkor 230 ezer ember vesztette életét.

Cikkünk folyamatosan frissül.