Tízezernél is többen várnak a macedón határnyitásra

Vágólapra másolva!
Több mint tízezer menekült és migráns várakozik a görög-macedón határon. Az emberek egyre kétségbeesettebbek: egy nő fel is akarta gyújtani magát, de társai megakadályozták az öngyilkosságot.
Vágólapra másolva!

Rövid időre, kétszer két órára megnyílt a határ a menekültek előtt Macedónia és Görögország között szerdán, de a négy óra alatt összesen csak 170 szíriait és irakit engedtek át a hatóságok. A kerítés tövében viszont egyre több ember van, számuk már meghaladja a tízezret.

A várakozók között nők és gyerekek is vannak. A macedón hatóságok azért engedtek csak be ilyen kevés embert az országba, mert

Szerbia sem fogad ennél több menekültet.

Az emberek egyre jobban kétségbeesnek. Egy középkorú nő szerdán megpróbálta felgyújtani magát Idomeniben. Az öngyilkosságot végül a többi menekült akadályozta meg.

A magyar állami M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy Görögországban a hatóságok sok menekültnek azt írták a regisztrációs papírjára, hogy január elsején szültetett, de ez nem a valós adat.

A macedón hatóságok egyelőre nem jelentették be, hogy a nap folyamán megnyitják-e ismét az idomeni átkelőt. Szkopje viszont kedden több száz rendőrt és katonát telepített a Görögországgal közös határra. Meg akarják akadályozni, hogy a menekültek a hétfőihez hasonlóan áttörjék a határzárat.