Nem kímélik a neonácikat a német hatóságok

2016.03.02. 11:29

Házkutatást tartottak több Berlinhez közeli településen, amik a német neonácik főhadiszállásának számítanak. A razziában letartóztattak egy 29 éves férfit, aki nem mellesleg a szélsőjobboldali NPD (Német Nemzeti-demokrata) párt egyik helyi kulcsfigurája. A történetet tovább árnyalja, hogy a napokban tárgyalja a német alkotmánybíróság a neonáci párt betiltásáról szóló kérelmet.

A német fővároshoz közeli Schönwalde-Glienben, Nauenben és Potsdamban tartottak razziát a rendőrök. Az akció során egy 29 éves férfit és egy 22 éves nőt állítottak elő. Egy 28 éves férfinek sikerült elmenekülnie, aki ellen elfogatóparancs van érvényben – írja Die Welt. 

Rasszista indíték

A gyanú szerint a három fiatal 2015 májusában gyújtotta fel egy lengyel származású férfi autóját rasszista indítékból.

Az elkövetők köztudottan szélsőjobboldali nézeteket vallanak.

A 29 éves férfi emellett a német neonáci párt, az NPD egyik helyi vezetője. A 17 ezres lakosú Nauen, ahonnan a férfi származik, a keletnémet neonácik egyik fellegvára.

„Ez egy kemény csapás a környékbeli szélsőjobboldalnak” – mondta Andrea Johlige potsdami baloldali képviselő az eset kapcsán.

Véletlen egybeesés

A helyzetet tovább árnyalja, hogy Karlsruhéban épp a napokban tárgyalja a német alkotmánybíróság a neonáci párt betiltásáról szóló kérelmet. Az NPD megszűntetését a Bundesrat kezdeményezte. A német Szövetségi Tanács szerint a Hitler utódpártjaként is emlegetett szervezet fenyegeti az ország demokratikus rendszerét.

A neonáci párt mindent megtesz a túlélésért.

Alig kezdődött el kedden az ülés Karlsruhében, indítványt nyújtottak be két alkotmánybíró ellen elfogultság miatt. Az NPD kérelmét azonban szerdán elutasították. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK