Brüsszel szerint meg kell nyitni a belső határokat

Spielfeld, 2016. február 16. Szlovéniából érkezett illegális bevándorlók egy drótkerítés mögött a stájerországi Spielfeldben 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Minél előbb, de legkésőbb az idei év végéig fel kell oldani az Európán belüli határzárakat – olvasható az Európai Unió Bizottságának egyik jelentésében, amit még nem hoztak nyilvánosságra. A brüsszeli szervezet szerint összeomolhat a schengeni övezet, ha nem oldják fel a tagállamok a korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Meg kell erősíteni az Európai Unió külső határait, de ezzel párhuzamosan fel kell függeszteni az EU-n belüli határzárakat – írja a bizottság abban a dokumentumban, amit a The Guardian szerzett meg. A szöveg még csak egy vázlat, a végleges verziót állítólag pénteken közlik Brüsszelben.

Határidő is lesz

A bizottság szerint a határok szabad, ellenőrzéstől mentes átjárását biztosító schengeni egyezmény összeomlik, ha év végére nem nyílnak meg újra

a menekültválság miatt lezárt belső határok.

A bizottság határidőt is adott: november 16-ig vissza kell állnia a régi rendszernek a belső határokon.

Szlovéniából érkezett menekültek egy drótkerítés mögött a stájerországi Spielfeldben Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az EU külső határait biztosító Görögország májusig kap haladékot arra, hogy fejlessze határellenőrzési rendszerét – olvasható a kiszivárgott dokumentumban. Ha ez nem sikerül, a görögöket

kirakják a schengeni övezetből.

A bizottság szerint a szabad mozgás az Európai Unió legnagyobb értéke. A dokumentumban a "koronaékszer" kifejezést is használják. A szöveg várhatóan még a március 7-i EU–Törökország-csúcsértekezlet előtt nyilvánosságra kerül majd.

Sokba kerülne

A jelentésben konkrét gazdasági károkról is írnak a szerzők. A határzárak fennmaradása rombolná az üzleti kapcsolatokat, és elriasztaná a sokat költő ázsiai turistákat is. A messziről érkező utazók csak a legnépszerűbb látványosságokat látogatnák meg a bizottság szerint, kihagynák a kevésbé népszerű úti célokat.

A határzárak visszaállítása 18 milliárd eurós (ötezer milliárd forintos) azonnali többletköltséget okozna. A bizottság úgy számol, hogy ezek a kiadások később még növekednének is.

Jelenleg több helyen van kerítés Ausztria és Szlovénia között, pedig mindkét ország tagja a schengeni övezetnek. Januárban az olasz autósok több órán keresztül álltak sorban a francia határon, ahol szintén szigorú határellenőrzést vezettek be.