Évtizedekre börtönbe küldenék az ukrán pilótanőt

Nagyezsda Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelő tüntető Kijevben, a pilótanő születésnapján. Szavcsenkót  azzal vádolják Oroszországban, hogy köze volt két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához. A vád szerint ő tovább
Nagyezsda Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelő tüntető Kijevben, a pilótanő születésnapján. Szavcsenkót azzal vádolják Oroszországban, hogy köze volt két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához. A vád szerint ő továbbította az ukrán kormányt támogató csapatoknak a médiamunkások tartózkodási helyének koordinátáit, mely alapján tűz alá vették a területet. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Vágólapra másolva!
Több mint 20 éves szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását kérte orosz ügyész szerdán Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre. A helikopterezőt azzal vádolják, hogy köze volt két orosz újságíró halálához Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé állították Oroszországban Nagyija Szavcsenkót, az ukrán hadsereg helikopterpilótáját. A vádat képviselő ügyész beszédében 23 év börtönt, és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetést kért a bíróságtól.

A tárgyalás helyszíne is szimbolikus.

Az ukrán határhoz közel, orosz területen, egy Donyeck nevű városban zajlik. A határ másik oldalán, Ukrajnában is van egy Donyeck nevű város, ami az oroszbarát szakadárok egyik központja.

A pilótanő szabadon engedéséért többször tüntettek világszerte Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Szavcsenkót azzal vádolják, hogy az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopteren szolgáló pilótanőjeként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában

ukrán aknatűzben vesztette életét.

A pilótanő ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett.

Az ügyész egyebek között emlékeztetett, hogy Szavcsenko - már orosz fogságban - interjút adott, amelyben elismerte, hogy tűzvezetés koordinátora volt. Ezt a nyilatkozatát az ukrán katonanő később visszavonta.