Az USA azt szeretné, ha a belgák Szíriában is bombáznának

Vágólapra másolva!
Az USA felkérte Belgiumot, hogy Szíriában is csatlakozzon a dzsihádisták elleni légitámadásokhoz. A brüsszeli kormány a következő hetekben dönt majd erről, de a belga külügyminiszter támogatja a kérést.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hivatalosan felkérte Belgiumot, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam elleni szíriai légicsapásokhoz - közölte szerdán Didier Reynders belga külügyminiszter.

A belga diplomácia vezetője Libanonból nyilatkozott a Bel RTL nevű helyi rádiócsatornának, és az interjú során elmondta, hogy az amerikai kérés értelmében

július elejétől vennének részt a nemzetközi légi hadműveletekben Szíriában.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a felkérés egy levelet is tartalmazott, amelyet az amerikai védelmi miniszter küldött belga kollégájának. Bennfentes források szerint a levélben arra buzdították a belga kormányt, hogy Irak mellett Szíriában is lépjen akcióba.

A következő hetekben döntenek

Didier Reynders kijelentette, hogy ő személy szerint támogatná a belga F-16-os vadászrepülőgépek mandátumának kiterjesztését.

- mondta Reynders.

A brüsszeli kormány várhatóan a következő hetekben dönt az ügyben.

Júliusban újra beszállnak

Az Egyesült Államok hadserege 2014 augusztusában indított légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihádisták szíriai állásait is bombázni kezdte.

A belga légierő hat F-16-os vadászbombázója 2014 októberétől 2015 júniusáig vett részt az amerikai vezetésű szövetségeseknek az Iszlám Állam iraki állásai ellen indított támadásaiban, de

a szíriai műveletekből kimaradtak.

Belgium ezt követően - főként anyagi megfontolásokból - visszavonta harci gépeit, amelyek idén júliustól vesznek majd részt ismét a dzsihádista szervezet elleni műveletekben.