Az AI szerint szándékosan bombáztak kórházakat az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos internetes honlapján közreadott, a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszpontján készített kép egy Szu-24 orosz vadászbombázóról. Török harci gépek lelőttek egy ilyen típusú Szu-24 orosz vadászbombázót a török-szíriai határ térségében
Vágólapra másolva!
Az Amnesty Internationalnek cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra, hogy szándékosan, katonai stratégiájuk részeként támadtak Szíriában kórházakat Oroszország és a szíriai kormány haderői, ami kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.
Vágólapra másolva!

A jogvédő szervezet nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bizonyítékok alapján legalább hat egészségügyi intézmény ellen intéztek tervezett támadást Aleppó tartományban az elmúlt három hónap alatt.

A szervezet jelentése szerint az oroszok és a kormányerők a jelek szerint „tudatosan és szisztematikusan támadtak kórházakat és egészségügyi intézményeket, hogy megnyissák az utat a szárazföli erők számára Aleppó felé”.

A dokumentum szerint még akkor is fokozták e létesítmények elleni támadásokat, miközben már dolgoztak a február 27-én életbe lépett tűzszünet tető alá hozásán.

Török mentősök szállítanak kórházba egy sebesült szíriai férfit, miután légitámadás érte az Orvosok Határok Nélkül által működtetett kórházat az észak-szíriai Idlíb tartományban Forrás: AFP/Bulent Kilic

Moszkva és Damaszkusz tagad

Oroszország tagadja, hogy szíriai hadműveleteiben célpontjai voltak polgári személyek, emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség. Bassár el-Aszad szíriai elnök szintén tagadja, hogy civileket támadott volna hadserege, bár azt is mondta, hogy háborúban elkerülhetetlen ártatlanok halála.

Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű megfigyelő csoport kimutatásai szerint eddig 346 támadás ért egészségügyi létesítményeket Szíriában a háború öt éve alatt. Ezek közül 315-öt szíriai kormányerők, vagy orosz erők hajtottak végre.

Szu-24 orosz vadászbombázó száll fel a latakiai bázisról Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi miniszté/-------------------

Egyetlen nap, ötven áldozat

A legsúlyosabb eset február 15-én történt: az észak-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban legalább öt egészségügyi intézményt és két iskolát ért rakétacsapás, és a támadásokban az ENSZ szerint közel ötven civil halt meg, köztük gyerekek.

A támadásokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „a nemzetközi jog súlyos megsértésének” nevezte. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője, Steven Warren ezredes is azt mondta, hogy feltehetően orosz vagy szíriai harci repülők bombáztak, de Moszkva határozottan visszautasította a vádakat.