Képtelenek a spanyolok kormányfőt választani

2016.03.04. 21:39

Másodszorra sem szavazta meg Pedro Sánchez szocialista jelölt kormányfővé választását a spanyol parlament. A péntek esti voksolás példátlan helyzetet teremtett, mert Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy a két forduló valamelyike ne lett volna eredményes.

Pedro Sánchez összesen 131 támogató szavazatot kapott saját pártjától, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttól, és a Kanári-szigeteki Koalíciótól. Utóbbi szerdán, az első voksoláskor tartózkodott, de ezt most igenre módosította, mintegy "gesztusként".

A parlament többi pártjától összesen 219 elutasítást kapott a szocialista jelölt. Az eredmény előre borítékolható volt. Sáncheznek ahhoz, hogy miniszterelnök lehessen, ezúttal már csak a szavazásban részt vevő képviselők egyszerű többségének támogatására lett volna szüksége a 350 fős törvényhozásban - azaz elvileg lehetőség lett volna arra, hogy valamelyik párt ne vegyen részt a voksolásban, s így segítse megválasztását. De nem ez történt. 

"Szavazzanak a változásra" - fogalmazott a szocialista kormányfőjelölt a szavazás előtt mondott rövid beszédében, amelyben kifejtette, hogy szerinte nem csak személyéről kell a képviselőknek dönteniük ebben a pillanatban, hanem arról is, hogy akarnak-e egyetértést a pártok között, akarnak-e új parlamenti választásokat, akarnak-e változást, és akarják-e, hogy Mariano Rajoy ügyvezető konzervatív miniszterelnök maradjon a kormány élén.

Még az is meglehet, hogy Pedro Sanchez lemond kormányfői ambíciójárólForrás: AFP/Pedro Armestre

 Röviden elismételte programjának fő elemeit, prioritásként megnevezve a munkanélküliség leküzdését, amelyet négy év alatt 50 százalékkal csökkentene. Mariano Rajoy, az országot jelenleg irányító konzervatív Néppárt (PP) vezetője felszólalásában korruptnak nevezte Sánchezt, amiért egyáltalán elindult egy olyan miniszterelnök-választáson, amelyről tudta, hogy nem nyerheti meg.

"Saját (politikai) túlélésének szolgálatába állítani az intézményeket, ez szintén korrupció" - fogalmazott, és hozzátette, azért sem támogatják megválasztását, mert "lerombolna" mindent, amit a PP felépített az előző kormányzati ciklusban.

Mint mondta, továbbra is úgy véli, hogy a Néppártnak kell kormányt alakítania, mert a december 20-i parlamenti választásokat ők nyerték, noha nem szereztek kormányzóképes többséget. 

Mariano Rajoynak akkor nemet mondtak a szocialisták egy nagykoalíció létrehozására, így a kellő parlamenti támogatás hiányában nem fogadta el VI. Fülöp uralkodó felkérését sem a kormányalakításra. A király ezután kínálta fel Pedro Sáncheznek a posztot, de ő az elmúlt egy hónapban csak a Ciudadanos érdemi támogatását tudta megszerezni a kormányalakítási tárgyalások során.

A jogszabályok értelmében a következő két hónapon belül többször meg lehet kísérelni a jelölt megválasztását, vagy kérni az uralkodót, hogy új jelöltet nevezzen meg. A radikális változásokat követelő, baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) párt már a szavazás előtt jelezte Sáncheznek: ha felbontja a liberálisokkal kötött megállapodást, megkapja a támogatásukat. Azonban a parlamenti matematika alapján önmagában ez sem jelentene elég szavazatot a miniszterelnöki poszt elnyeréséhez, ha más pártok nem segítik ebben legalább azzal, hogy tartózkodnak a voksoláskor.

Egyelőre csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy vajon a szocialisták újabb tárgyalásokon próbálják-e meggyőzni a pártokat álláspontjuk megváltoztatásáról, vagy végül ők engednek-e. Az sem kizárható, hogy lemondanak a jelöltségről. Ennek eldöntésére két hónapjuk van: ha május 2-ig nem áll új kormányfő az ország élén, meg kell ismételni a parlamenti választásokat június 26-án.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK