A szlovákok felét nem érdekli a szombati parlamenti választás

Vágólapra másolva!
Szombaton parlamenti választást tartanak Szlovákiában, a mostani voksolás a rendszerváltoztatás óta már a kilencedik, az önálló Szlovák Köztársaság létrejötte óta pedig a hetedik lesz. A választási részvételről készült felmérések 50-55 százalékra teszik a résztvevők várható arányát, ami - ha igaznak bizonyul - akár a legalacsonyabb részvétel lehet a szlovákiai parlamenti választások eddigi történetében.
Vágólapra másolva!

Nincs kormányváltó hangulat a szombati választás előtt annak dacára sem, hogy a pozsonyi törvényhozás történetének alighanem legviharosabb megbízatási időszakát tudhatja maga mögött. Az ellenzék 28 rendkívüli ülést indítványozott többnyire kormánytagok menesztését szorgalmazva, például csak Ficót háromszor akarták leváltani.

Ezek a próbálkozások kudarcba fulladtak, és jelentős médiafölénye ellenére az ellenzék a pedagógusok mintegy másfél hónappal ezelőtt beindított tiltakozássorozatából is csak viszonylag keveset tudott profitálni. Ezt mutatja az is, hogy a parlamenti ellenzék pártjainak támogatottsága az elmúlt négy évben nem javult, és erre utalhatnak az alacsony választási részvételről tanúskodó felmérések is. Utóbbiak üzenete azért nem teljesen egyértelmű, mivel a részvételi szándékot az előző két parlamenti választáson is alábecsülték.

Tekintve a hangulatot és azt, hogy az ország főbb gazdasági mutatói az elmúlt négy évben javultak, megfigyelők szerint elmondható, hogy

a szombati parlamenti választás tétje leginkább az európai uniós politika és a visegrádi együttműködés

aktuális és hosszú távú összefüggéseiben értelmezhető. Ebben ugyanis Robert Ficóék az uniós migránskvótákat határozottan elutasító álláspontja ellentétben áll ál azzal a csendes kommunikációval, amelyet ebben a kérdésben a parlamenti ellenzék többsége folytat.

A választási részvételről készült felmérések 50-55 százalékra teszik a résztvevők várható arányát, ami - ha igaznak bizonyul - akár

a legalacsonyabb részvétel lehet a szlovákiai parlamenti választások eddigi történetében

. Eddig 2006-ban mérték a legalacsonyabb részvételi arányt, 54,6 százalékot, 2012-ben a választásra jogosultak 59,1 százaléka adta le voksát.

A 10,7 millió eurós összköltségűre tervezett választáson 23 politikai párt és mozgalom listájára és az ezeken induló közel 2900 képviselőjelöltre adhatja le voksát az ország mintegy 4,4 millió választásra jogosult polgára, köztük csaknem hetvenezer első választó. Országszerte közel hatezer választóhelyiségben szavazhatnak reggel héttől este tízig.