Exit poll: Fico nyert, de visszaszorult Szlovákiában

FICO, Robert
Pozsony, 2016. március 5. Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypárt elnöke leadja szavazatát a szlovákiai parlamenti választáson Pozsonyban 2016. március 5-én. (MTI/AP/CTK/Martin Mikula)
Vágólapra másolva!
A szombaton megtartott szlovákiai parlamenti választásokat Robert Fico kormánypártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte a szavazatok 27,3 százalékával az első exit poll szerint. Bugár Béla szlovák-magyar kétnyelvű pártja, a Most-Híd 7,3, a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) 3,6 százalékon áll. A bejutási küszöb 5 százalék.
Vágólapra másolva!

A 2016-os parlamenti választásokat a várakozásoknak megfelelően, de azoktól jóval gyengébb eredménnyel nyerte meg a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű párt - derül ki egy közvéleménykutatásból. A szavazóhelyiségeket elhagyó polgárokat kérdezték meg, kire adták voksaikat - ez az úgynevezett exit poll. A felmérés húszezer ember megkérdezésével készült.

Robert Fico szlovák miniszterelnök leadja szavazatát Forrás: MTI/AP/CTK/Martin Mikula

Ha az adatok a valóságot tükrözik, akkor az azt jelenti, hogy Robert Fico miniszterelnök pártja elvesztette abszolút többségét, és így

kénytelen lesz koalíciós kormányt alakítani.

A felmérés eredményei szerint összesen 9 párt juthat be a szlovák parlamentbe, közülük több bejutása és eredménye nagy meglepetésnek számít.

A felmérésben a második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás nevet viselő liberális mozgalom szerezte 13 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett - ez a párt a voksok 11,2 százalékát kapta.

A negyedik legjobb eredményt a felmérés szerint a Szlovák Nemzeti Párt érte el, a szavazatok 8 százalékát megszerezve, az ötödik hely a Most-Híd szlovák-magyar kétnyelvű párté. A hatodik helyre meglepetésként a Marián Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) futott be az exit poll eredmények szerint 6,8 százalékkal.

Kotleba pártja szélsőjobboldali.

A párt tagjai a katonai ruházatra emlékeztető, zöld színű egyenruhákat hordanak. Kotleba korábban cigányellenes tüntetéseket is szerezett.

Kotleba cigányellenes tüntetéseket is szervezett korábban Forrás: MTI/Vajda Jábos

A hetedik helyen a felmérés szerint az eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a megkérdezettek 6,7 százaléka szavazott bizalmat. A nyolcadik helyre - ugyancsak meglepetésként - a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás futott be 5,9 százalékkal. A parlamentbe jutók sorát az exit poll eredményei szerint kilencedikként a Ján Fígel vezette KDH zárja 5 százalékkal.