Szlovénia gyorsabban dönt a menedékkérelmekről

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
A szlovén parlament elfogadta a menedékkérelmek gyorsított elbírálásáról szóló törvénytervezetet. Az eddigi szabályozás szerint Szlovéniában minden esetben hónapokig tartott annak megvizsgálása, hogy a kérelmezőt megilleti-e a nemzetközi védelem.
Vágólapra másolva!

A szlovén törvényhozás elutasította az ellenzék követelését, hogy határozzák meg az országban évente befogadható menekültek számának felső határát.

Mióta Magyarország tavaly októberben lezárta horvátországi határát, a menekültek balkáni útvonala nyugatabbra, Szlovénia felé tevődött át.

Azóta közel 500 ezer migráns lépett a kétmilliós ország területére, hogy továbbutazzon Ausztria és más nyugat-európai országok felé. Közülük mindössze 460-an adták be menedékkérelmüket Szlovéniában, és mintegy tízen kapták meg a menedékjogot.

Menekültek a szlovén–osztrák határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Lezárnák a macedón–görög határt

Ennek ellenére az országban sokan attól tartanak, hogy a menedékkérelmek száma ugrásszerűen megemelkedhet a következő hónapokban annak hatására, hogy a nyugat-európai országok fokozatosan elkezdték lezárni határaikat a migránsok előtt.

Egy február végi felmérés szerint a szlovének többsége támogatja a migránsáradat megfékezését célzó politikát, és úgy vélik, hogy a macedón–görög határt teljesen le kell zárni a menekültek előtt.

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február végén megállapodtak, hogy naponta 580 migránst engednek át a nyugat-balkáni országok területén. A szigorítások következtében jelenleg 12 ezren várakoznak a görög–macedón határon, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé.