Szlovénia gyorsabban dönt a menedékkérelmekről

2016.03.05. 07:21

A szlovén parlament elfogadta a menedékkérelmek gyorsított elbírálásáról szóló törvénytervezetet. Az eddigi szabályozás szerint Szlovéniában minden esetben hónapokig tartott annak megvizsgálása, hogy a kérelmezőt megilleti-e a nemzetközi védelem.

A szlovén törvényhozás elutasította az ellenzék követelését, hogy határozzák meg az országban évente befogadható menekültek számának felső határát. 

Mióta Magyarország tavaly októberben lezárta horvátországi határát, a menekültek balkáni útvonala nyugatabbra, Szlovénia felé tevődött át. 

Azóta közel 500 ezer migráns lépett a kétmilliós ország területére, hogy továbbutazzon Ausztria és más nyugat-európai országok felé. Közülük mindössze 460-an adták be menedékkérelmüket Szlovéniában, és mintegy tízen kapták meg a menedékjogot. 

Menekültek a szlovén–osztrák határonFotó: Polyák Attila - Origo

Lezárnák a macedón–görög határt

Ennek ellenére az országban sokan attól tartanak, hogy a menedékkérelmek száma ugrásszerűen megemelkedhet a következő hónapokban annak hatására, hogy a nyugat-európai országok fokozatosan elkezdték lezárni határaikat a migránsok előtt. 

Egy február végi felmérés szerint a szlovének többsége támogatja a migránsáradat megfékezését célzó politikát, és úgy vélik, hogy a macedón–görög határt teljesen le kell zárni a menekültek előtt.

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február végén megállapodtak, hogy naponta 580 migránst engednek át a nyugat-balkáni országok területén. A szigorítások következtében jelenleg 12 ezren várakoznak a görög–macedón határon, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé.