Zsarolásba fordult át a török-EU csúcstalálkozó

2016.03.07. 16:58

Emelte a tétet Törökország a brüsszeli EU-csúcstalálkozón. Ankara az eddig megígért 3 helyett 6 milliárd eurót, vízummentességet és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását követeli. Cserébe minden menekültet visszavenne, még azokat is, akiket a tengeren mentenek ki. Ha az EU elfogadja az ajánlatot, magának mond ellent. Ha nem, azzal Görögországra zúdítja a teljes áradatot. 

Gyakorlatilag zsarolásba fordult a munkaebédnek tervezett hétfői EU–török csúcstalálkozó. Hiába fogadtak el már tavaly novemberben egy zárónyilatkozatot arról, hogy az unió hárommilliárd euróval támogatja Ankarát, cserébe a törökök nem engedik át a menekülteket, a török miniszterelnök teljesen új javaslatokkal állt elő.  Ezzel viszont nehéz helyzet elé állította az EU-t: ha Brüsszel enged, saját magának mond ellent, ha nem, azzal gyakorlatilag Görögországra zúdítja a teljes menekültáradatot. 

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök új javaslatokkal érkezettForrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Gyorsabbak, mint az EU

A találkozóra maguk az állam- és kormányfők sem érkeztek túl pozitívan. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az érkezésekor ismét azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió határait le kell zárni, a menekültek áthelyezéséről szó sem lehet. 

A legjobban talán mégis a litván elnök fogalmazta meg a hangulatot: 

„A menekültek gyorsabban mozognak, mint ahogy mi cselekszünk”  – írta a Twitteren Dalia Grybauskaité.

Orbán Viktor lezárná az unió összes határátForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Most akkor zárt, vagy nem?

A törökökkel kötött megállapodás mellett az okozta a legnagyobb vitát, hogy a zárónyilatkozatba be akarják venni: az unió hivatalosan is lezártnak tekinti a menekültek nyugat-balkáni útvonalát.  Angela Merkel német kancellár erről például hallani sem akar, a valóságban azonban már mindenhol felhúzták a kerítéseket, és az osztrákok sem engednek be napi 80 embernél többet. Ennek elismerésével azonban az EU gyakorlatilag egyedül hagyná Athént több tízezer, vagy akár több százezer emberrel. 

Leszboszra továbbra is rengeteg menekült érkezikForrás: AFP/NurPhoto/Kostis Ntantamis

Kezdődik a zsarolás 

Ahogy várható volt, Törökország is újabb követelésekkel állt elő. Az eredeti megállapodás szerint a hárommilliárd euróért cserébe emberséges körülményeket kellene biztosítaniuk az ország területén élő hárommillió menekültnek, de ennél is fontosabb, hogy csökkenteniük kell az EU-ba tartó hullámot. Néhány ország – köztük Németország és Svédország – azt is megígérte, hogy több tízezer menekültet közvetlenül áthelyez a területére Törökországból. 

Az EU azt is elvárja, hogy minden olyan menekültet fogadjanak vissza, aki nem jogosult nemzetközi védelemre,  tehát a szíreken kívül tulajdonképpen mindenkit. 

Ankara tudja, hogy fontos

Ahmet Davutoglu már eleve úgy érkezett Brüsszelbe, hogy a teljesítéshez a jelenlegi feltételek nem lesznek elegek. A török miniszterelnök nagyon is tisztában van vele, hogy kormánya együttműködése nélkül az EU képtelen lesz legalább ideiglenesen megoldani a menekültválságot. Éppen ezért még több pénzt kért Brüsszeltől, ami azért is problémás, mert a tagállamoknak kellene a zsebükbe nyúlniuk.  A novemberben felajánlott 3 milliárd euróból egymilliárdot ad az Európai Bizottság, kettőt pedig a tagállamok. Mivel Brüsszel költségvetése kötött, minden további támogatás csak a nemzeti kormányoktól jöhetne. 

Angela Merkel német kancellár, Ahmet Davutoglu török miniszterelnök (középen) és Mark Rutte, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Hollandia miniszterelnöke tárgyalForrás: MTI/EPA/Bart Maat

Sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke megerősítette, hogy Ankara az eddigi összeg dupláját, 6 milliárd eurót követel Brüsszeltől. A Reuters korábban 20 milliárdról tudott. Cserébe Törökország mindenkit visszavesz a területére, még azokat is, akiket a tengeren mentenek ki. 

A vízummentesség a tét

Ahogy várható volt, Ankara azt is el akarja érni, hogy felgyorsítsák az EU-csatlakozási folyamatot, és a török állampolgárok vízum nélkül utazhassanak az unió területére. Ha a pénzbe bele is egyeznének, ezt biztosan nem fogják elfogadni a tagállamok. Nem véletlen, hogy az eredetileg munkaebédnek tervezett találkozó a késő estébe nyúlt. 

A török–EU kapcsolatoknak ráadásul az sem tett jót, hogy a múlt héten pénteken a török kormány gyakorlatilag leváltotta a legnagyobb helyi napilapot is kiadó médiacsoport vezetőségét. Martin Schulz utalt is a sajtótájékoztatóján arra, hogy akármi is történik, egy dolog biztos: Törökországnak be kell tartania az emberi jogokat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK