A kormány menekültellenességére fogják a neonáci előretörést Szlovákiában

HORIZONTAL voting
Chairman of the Slovak Smer-Social Democracy party Robert Fico addresses supporters during an election rally on March 2, 2016 in Bratislava ahead of the March 5 general elections. / AFP / SAMUEL KUBANI
Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő menekültellenes szlogenei is segítettek Marian Kotleba neonáci pártjának, hogy a parlamentbe jusson - ezt írja az angol nyelvű világsajtó. A lapoknak nyilatkozó elemzők szerint Fico szlogenei visszafelé sültek el.
Vágólapra másolva!

“Robert Fico kemény menekültellenes politikát képviselt az Európai Unióban, ennek eredménye viszont nem a szélsőségesek kontrollja, hanem a szélsőségesek parlamentbe jutása lett” - ezt nyilatkozta a The Guardiannek Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute nevű amerikai társadalomtudományi kutatóközpont munkatársa. (Az intézet egyébként az amerikai Republikánus Párthoz köthető. Ennek egyik elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump is kemény bevándorlásellenes jelszavakat dob be időnként az előválasztási küzdelemben.)

Kemény szavak

A BBC is arról ír, hogy a szlovák miniszterelnök menekültellenes retorikája hozzájárult a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS) sikeréhez. A cikk szerzője szerint Fico baloldali pártja, az Irány - Szociáldemokrácia is az “invázió” jelszavával kampányolt, elemzők pedig előre figyelmeztettek, hogy ez

kiszabadíthatja a szellemet a palackból.

“Ők most azt mondják, igazuk lett” - írja a cikk szerzője.

A The Telegraphnak szinte ugyanezt mondta Samuel Abrahám, szlovák politikai elemző. “Kotleba (a Mi Szlovákiánk vezetője) egy neonáci. Fico nacionalista retorikát alkalmazott migránsügyben, és ez megerősítette a szélsőjobboldalt Szlovákiában” - idézi a politológust a lap.

Marian Kotleba Forrás: AFP

A kommentárok arra is kitérnek, hogy hasonló helyzet Kelet-Közép Európa más államaiban, sőt egész Európában előállhat. Kotleba sikere “ha úgy vesszük, lecke lehet Közép-Európa és az egész kontinens számára” írja a BBC.

Magyarországot is említik

Cikkében a Telegraph is megemlíti, hogy Közép-Európában több állam is “keményebben lép fel” a menekülthullámmal szemben, legalábbis szavakban. Magyarországot nem nevesíti a szerző. A katari székhelyű al-Dzsazíra beszámolójában azt írja, hogy Fico “erősen menekültellenes politikája”

hasonlít Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontjára.

A Guardian szerint a baloldali Fico bevándorlásellenes nézetei “fedésben vannak” a szomszédos Lengyelország és Magyarország hivatalos politikájával.

Robert Fico Forrás: AFP/Samuel Kubani

A szombaton lezajlott választásokon a legtöbb voksot Robert Fico kormánypártja kapta: az Iránynak a szavazatok 28,28 százalékát sikerült megszereznie, ez 49 parlamenti mandátumot jelent számukra.

Ez mintegy harmadával kevesebb, mint amennyivel jelenleg Ficóék a 150 fős pozsonyi parlamentben rendelkeznek, és nem teszi lehetővé számukra, hogy

önállóan alakítsanak kormányt.

A Marián Kotleba pártja, Mi Szlovákiánk - Néppárt az ötödik helyre futott be 8,04 százalékkal. A pártnak 14 képviselője lesz a szlovák törvényhozásban.