EU-csúcs: még vitatkoznak a török tervezetről

Orbán Viktor Bakuban
Orbán Viktor a levelét "Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" felkiáltással zárta.
Vágólapra másolva!
Egy brüsszeli újságíró szerint Ciprus, Franciaország és Magyarország megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, illetve több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó. Jelenleg külön egyeztetések folynak. 
Vágólapra másolva!

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében

az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás

jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban - legkésőbb júliusig - eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Ukrajna előbbre való

A Törökországnak nyújtható uniós kedvezményekről szólva Kovács Zoltán kormányszóvivő az m1 Híradójában azt mondta: a magyar kormány álláspontja egyértelmű a török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének könnyítéséről, esetleg eltörléséről: "van olyan integrálandó európai terület", Ukrajna, amelyet először kellene az EU-nak ebben a kedvezményben részesítenie, és utána lehetne beszélni arról, hogy Törökország is esetleg ezt megkapja.
Orbán Viktor vétója miatt szakadt félbe az uniós csúcs - írja az MTI és az m1 Híradója. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ankara plusz hárommilliárdot akar

Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné. A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Az Európai Tanács által közreadott kép Orbán Viktor magyar (balra), Robert Fico szlovák (balra a harmadik), Bohuslav Sobotka cseh (jobbra a harmadik) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnökről (középen, háttal) a visegrádi csoport vezetőinek megbeszélésén, amelyet az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója előtt tartanak Brüsszelben 2016. március 7-én. MTI/Enzo Zucchi

Nem tudtak megállapodásra jutni

Ugyanakkor az uniós csúcs hétfő este megszakadt, miután az MTI és az m1 Híradója szerint

Orbán Viktor magyar miniszterelnök megvétózta

a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot. Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Egy brüsszeli újságíró tweetje szerint állítólag nem csak Magyarország, de Ciprus és Franciaország is megvétózta a javaslatot.

Az Európai Tanács szóvivője közzétette, hogy a tárgyalásokban rövid szünetet tartanak, hogy átdolgozzák a megállapodástervezetet. Jelenleg kisebb csoportokban folytatják az egyeztetést.

Egy EU-tisztségviselő szerint az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s

a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán

- jelentette a Reuters hírügynökség hétfő este.

Mire mondtak nemet Orbánék?

A hétfő délután megvétózott javaslat tulajdonképpen Ahmed Davutoglu török kormányfő, Angela Merkel német kancellár és – az Európai Tanács soros elnöki tisztét betöltő – Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte konstrukciója – írja az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó portál. A három politikus vasárnap éjjel ült össze, ezen a tárgyaláson született a tervezet. Ennek az az alapelve, hogy minden egyes menekültért, akit Törökország visszafogad a görög szigetekről, az EU köteles azonos számú szíriait – vagyis olyanokat, aki jó eséllyel menedékjoghoz jutnak – befogadni. Gyakorlati példával élve: ha mondjuk az Égei-tengeren feltartóztatnak egy 50 embert szállító csónakot, de az utasok között csak 10 szír van, akkor a törökök mindannyiukat kimentik és török területre juttatják, az unió viszont 10 szír menekültet (nem szükségszerűen ugyanazokat) lenne kénytelen elhelyezni a tagállamaiban.