Lettország kész menekülteket befogadni

Vágólapra másolva!
Lettország megkezdheti menekülteket befogadását közvetlenül Törökországból az európai uniós kvótáknak megfelelően.
Vágólapra másolva!

Ezt közölte kedden Raimonds Janson, a rigai külügyminisztérium szóvivője. "Az EU-török csúcstalálkozó eredményeképpen elkezdtük vizsgálni a menekültek közvetlen befogadásának lehetőségeit Törökországból. A részletek egyelőre nem világosak, a tárgyalások folytatódnak" - mondta a szóvivő. Megerősítette, hogy a menekültek befogadásával kapcsolatban korábban vállalt lett kötelezettségek érvényben maradnak.

Elvi megállapodás született

Az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli csúcstalálkozóján elvi megállapodás született az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezelését célzó egyezmény főbb vonalairól.

Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól

az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Cserebere, fogadom

Viszonzásul visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont

minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet

közvetlenül Törökországból.

Februárban a menekültek tagállamok közötti elosztására vonatkozó uniós döntés értelmében megérkezett Görögországból az első hat menedékkérő - egy szíriai és egy eritreai család - Lettországba. A jövő év végéig Riga 531 - közel-keleti és afrikai államokból származó - menekült befogadását vállalta.