Észak-Korea a telefonálást is haláltáborral sújtja

Kim Dzsongun
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 24, 2015 shows North Korean leader Kim Jong-Un (L) inspecting maneuvers between Korean People's Army (KPA) large combined units 526 and 671 at an undisclosed location in North Korea. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / KCNA / KNS
Vágólapra másolva!
A kommunikáció korlátozása tovább fokozza az iszonyatos emberi jogi helyzetet Észak-Koreában - írja jelentésében az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

Zárul a kör

Ahogy az észak-koreai kormány egyre szűkebbre szabja a kommunikációs technológiák használatának lehetőségét, bármelyik átlagember a politikai fogolytáborba vagy más büntetés-végrehajtási intézetbe kerülést kockáztatja, ha rajtakapják, hogy mobiltelefon segítségével lép kapcsolatba külföldre menekült szeretteivel – áll az Amnesty International jelentésében.

című jelentés dokumentálja a népesség Kim Dzsongun 2011-es hatalomra kerülése óta fokozódó ellenőrzését, elnyomását és megfélemlítését.

A nagy vezér mindenre figyel Forrás: AFP/Kns

„A kizárólagos és módszeres ellenőrzés fenntartása érdekében az észak-koreai hatóságok fellépnek azok ellen, akik mobiltelefonon lépnek kapcsolatba külföldön élő családtagjaikkal” – mondta Arnold Fang, az Amnesty International Kelet-Ázsia-kutatója. „Kim Dzsongun ezt a fajta elnyomást megtévesztő módon azzal igazolja, hogy az szükséges a »kapitalizmus vírusának« megállításához.”

Néma vonalak

„Soha semmi nem igazolhatja, hogy embereket zárjanak fogolytáborokba azért, mert megpróbálják kielégíteni egy alapvető emberi szükségletüket: kapcsolatba lépni családjukkal és barátaikkal” – mondta a szakértő.

A digitális határ az utolsó hadszíntér, ahol az észak-koreai kormány megpróbálja elszigetelni az állampolgárokat,

és elkendőzni az ország szégyenteljes emberi jogi helyzetéről szóló információkat.

Az észak-koreai Csoj Hjüandzsun már Szöulban mobiltelefonál Forrás: Amnesty International

Észak-Koreában a népszerű hazai mobilszolgáltató több mint hárommillió előfizetője nem bonyolíthat nemzetközi hívásokat, a világhálóra pedig csak külföldiek és néhány kiváltságos állampolgár csatlakozhat. Néhány észak-koreai hozzáférhet egy zárt számítógépes hálózathoz, amelyen keresztül csupán a helyi weboldalakhoz és e-mail szolgáltatókhoz csatlakozhatnak.

2014-ben az ENSZ észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó bizottsága megállapította, hogy az országban az emberi jogok olyan súlyosan, széles körben és jelleggel sérülnek, hogy az a modern világban „párját ritkítja”.

A vélemény, a véleménynyilvánítás, az információ és az egyesülés szabadságát például szinte teljes mértékben tagadják. Ezek a megállapítások fokozták az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomást, az iszonyatos emberi jogi helyzetet később az ENSZ Közgyűlése és Biztonsági Tanácsa is megvitatta.