Észak-Korea a telefonálást is haláltáborral sújtja

2016.03.09. 01:00

A kommunikáció korlátozása tovább fokozza az iszonyatos emberi jogi helyzetet Észak-Koreában - írja jelentésében az Amnesty International.

Zárul a kör

Ahogy az észak-koreai kormány egyre szűkebbre szabja a kommunikációs technológiák használatának lehetőségét, bármelyik átlagember a politikai fogolytáborba vagy más büntetés-végrehajtási intézetbe kerülést kockáztatja, ha rajtakapják, hogy mobiltelefon segítségével lép kapcsolatba külföldre menekült szeretteivel – áll az Amnesty International jelentésében.

A Kapcsolat megtagadva: A mobiltelefonok és a külvilágból származó információk korlátozása Észak-Koreában című jelentés dokumentálja a népesség Kim Dzsongun 2011-es hatalomra kerülése óta fokozódó ellenőrzését, elnyomását és megfélemlítését.

A nagy vezér mindenre figyelForrás: AFP/Kns

„A kizárólagos és módszeres ellenőrzés fenntartása érdekében az észak-koreai hatóságok fellépnek azok ellen, akik mobiltelefonon lépnek kapcsolatba külföldön élő családtagjaikkal” – mondta Arnold Fang, az Amnesty International Kelet-Ázsia-kutatója. „Kim Dzsongun ezt a fajta elnyomást megtévesztő módon azzal igazolja, hogy az szükséges a »kapitalizmus vírusának« megállításához.”

Néma vonalak

„Soha semmi nem igazolhatja, hogy embereket zárjanak fogolytáborokba azért, mert megpróbálják kielégíteni egy alapvető emberi szükségletüket: kapcsolatba lépni családjukkal és barátaikkal” – mondta a szakértő.
A digitális határ az utolsó hadszíntér, ahol az észak-koreai kormány megpróbálja elszigetelni az állampolgárokat, és elkendőzni az ország szégyenteljes emberi jogi helyzetéről szóló információkat.

Az észak-koreai Csoj Hjüandzsun már Szöulban mobiltelefonálForrás: Amnesty International

Észak-Koreában a népszerű hazai mobilszolgáltató több mint hárommillió előfizetője nem bonyolíthat nemzetközi hívásokat, a világhálóra pedig csak külföldiek és néhány kiváltságos állampolgár csatlakozhat. Néhány észak-koreai hozzáférhet egy zárt számítógépes hálózathoz, amelyen keresztül csupán a helyi weboldalakhoz és e-mail szolgáltatókhoz csatlakozhatnak.

2014-ben az ENSZ észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó bizottsága megállapította, hogy az országban az emberi jogok olyan súlyosan, széles körben és jelleggel sérülnek, hogy az a modern világban „párját ritkítja”.

A vélemény, a véleménynyilvánítás, az információ és az egyesülés szabadságát például szinte teljes mértékben tagadják. Ezek a megállapítások fokozták az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomást, az iszonyatos emberi jogi helyzetet később az ENSZ Közgyűlése és Biztonsági Tanácsa is megvitatta.