Fogolycserét javasol az ukrán elnök Moszkvának

nk20160309
Az ukrán katonai pilótanő, Nagyija Szavcsenko szerdán félreérthetetlen gesztussal fejezte ki a véleményét donyecki tárgyalásán az eljárásról.
Vágólapra másolva!
Fogolycserét javasolt szerdán az ukrán elnök Moszkvának, hogy elérje Nagyija Szavcsenko ukrán katonai pilótanő kiszabadulását, akit börtönbüntetés fenyeget Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Petro Porosenko ezt egy sajtótájékoztatón vetette fel Ankarában. Ha engem kérdeznek, hogy lehetséges-e a csere, azt mondanám, hogy igen, és erre alkotmányos jogom van - mondta, hozzátéve, hogy eddig semmiféle elfogadható kezdeményezés nem volt az ügyben.

Az ukrán katonai pilótanő, Nagyija Szavcsenko szerdán félreérthetetlen gesztussal fejezte ki a véleményét donyecki tárgyalásán az eljárásról. Forrás: AFP/Yury Maltsev

Szavcsenkót azzal vádolják Oroszországban, hogy

bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában,

mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. A pilótanő akkor szabadságon volt a légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. A moszkvai hatóságok azt állítják, hogy a pilótanőt orosz területen fogták el. Szavcsenko viszont

az oroszbarát lázadókat vádolja azzal, hogy ők fogták el Kelet-Ukrajnában,

s azután kiszolgáltatták Oroszországnak.