Izraelt elérő rakétát tesztelt Irán

Irán, rakéta teszt, szankció
Irán, 2016. március 9. Az iráni védelmi minisztérium hivatalos honlapján helymeghatározás nélkül közreadott képen fellőnek egy ballisztikus rakétát Iránban 2016. március 8-án. Az ISNA iráni hírügynökség szerint az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat egy hadgyakorlat keretében több ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre az ország különböző részein. (MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium honlapja)
Vágólapra másolva!
Ballisztikus rakétákat tesztelt Irán szerdán egy hadgyakorlaton. A rakétákat a Forradalmi Gárda nevű fegyveres egység silóiból lőtték ki. Az elitalakulat egyik parancsnoka azt mondta, hogy Irán célja egy csapás Izraelre. Veszélybe kerülhet a szankciók feloldása is. A rakétán héberül üzentek.
Vágólapra másolva!

Az újabb amerikai büntetőintézkedések lehetőségével is dacolt Irán, amikor szerda reggel is rakétakilövést hajtott végre. A Reuters információi szerint két ballisztikus rakétát indított egy gyakorlaton a Forradalmi Gárda nevű elit katonai egység. A tesztek kedd óta zajlanak,

az ország területén komoly hadgyakorlat zajlik.

A rakétákat Irán északi részéről lőtték ki, és a délkeleti tartományokban, 1400 kilométeres távolságban értek célt. A Forradalmi Gárda egyik parancsnoka szerint a rakéták legnagyobb hatótávolsága 2000 kilométer. Iránban van olyan terület, ahonnan Izrael legnagyobb városai, Tel-Aviv vagy Jeruzsálem csak 1000 kilométernyire vannak. Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy a rakétákra héberül ezt írták: "Izraelt el kell törölni".

Az iráni védelmi minisztérium hivatalos fotója a rakétatesztről Forrás: MTI/EPA/Iráni védelmi miniszt?/-------------------

Egy iráni hírügynökségnek nyilatkozó parancsnok nem is titkolta, mi volt a tesztek célja. "Azért építettünk 2000 kilométer hatótávolságú rakétákat, hogy hogy biztonságos távolságból mérhessünk csapást ellenségünkre, a cionista rezsimre" - mondta a Reuters beszámolója szerint az ISNA hírügynökségnek a dandártábornok.

Az amerikai külügyminisztérium már a keddi kilövések után azt közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi a hadgyakorlat és a rakétatesztek ügyét. Azt is leírták, hogy

szankciók bevezetését tervezik.

Két hónapja, amikor Irán közepes hatótávolságú rakétákat tesztelt, Washington már vezetett be szankciókat Irán ellen.

Idén januárban az EU és az USA felfüggesztette az Irán elleni szankcióik egy részét. Barack Obama amerikai elnök az amerikai cégek külföldi leányvállalatait és a külföldi vállalatokat érintő gazdasági szankciókat oldotta fel, az amerikai gazdasági embargó Iránnal szemben továbbra is hatályos - közölte a döntés után az amerikai kormányzat.

Egy katona kilövésre készíti elő az egyik tesztrakétát Forrás: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter akkor azt mondta, hogy az Egyesült Államok szankciós politikájának nincs vége. Arról beszélt, hogy a megállapodás az iráni atomprogramról szól, ezért országa élni fog akár újabb szankciók életbe léptetésével Irán ellen, ha szükségesnek ítéli meg.

Az ország titkos atomprogramja miatt a nyugati hatalmak több mint tíz évvel ezelőtt vezettek be gazdasági korlátozásokat. Irán a szankciók feloldásáért cserébe garantálta, hogy a program békés célú, és beengedte a nemzetközi ellenőröket is nukleáris létesítményeibe.