Német kisnyugdíjas fülelte le a sárba ragadt moszadosokat

2016.03.09. 11:12

Egy 1263 eurós számlát álított ki egy északnémet kisváros az izraeli titkosszolgálatnak, miután decemberben két sárba ragadt ügynöküket kimentették. Nem elég, hogy a küldetésük nem maradt titokban egy arra járó német nyugdíjas miatt, de még a mentési akció költségeit is a Moszadnak kell állnia.

Egy 379 ezer forintnak megfelelő számlát kapott Németországból az izraeli titkosszolgálat - írja az ABC News. Az északnémet Quarnbek város tűzoltói még december 17-én mentették ki két Moszad-ügynök sárba ragadt autóját egy német kisnyugdíjas riasztása után.

Nem vette be

A két felfegyverzett izraeli titkosügynök egy a németektől vásárolt tengeralattjáró leusztatását felügyelte a gépjárművükből a Kieli-csatornán, amikor a parton haladó autó beleragadt a sárba. Pechükre egy idős nő arra járt, aki hívta a város polgármesterét, ő pedig értesítette a rendőrséget és tűzoltókat. 

A két ügynök azt próbálta elhitetni az idős hölggyel a nyári vitorlázási szezonra készítik elő a terepet,

de a német nő egy szavukat sem hitte el.

A rendőröknek színt valottak

Amikor a hatóság emberei kiérkeztek a helyszínre, a két felfegyverzett férfi felfedte kilétét. Bemutatták diplomáciai papírjaikat, ami igazolta, miért lehet náluk fegyver, és valójában kikbe is botlott bele az idős hölgy.

A bajba jutott moszadosok autóját végül egy traktorral húzták ki a sárból.

A Kieli-csatornánt úsztatták le az új tengeralattjárótForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hinrich Bäsemann

Kínos

Klaus Langer, a város polgármestere az NDR német csatornának adott interjúban felháborodásának adott hangot. Szerinte nem elég, hogy izraeli titkosszolgálat emberi tartozkódnak a városukban, de a felfegyverkezett ügynökök a lakosságot is megfélemlítik.

Izraelnek több szempontból is kínos az incidens.

Nem elég, hogy kellemetlen diplomáciai magyarázkodásokra kényszerülnek, de a balul sikerült akciójuk közel 400 ezer forintba kerül. 

Hadrendbe állították

A német gyártású, Rahav elnevezésű tengeralattjáró január 12-én futott be Haifába, ahol ünnepélyes keretek között hadrendbe állították. Ez az ötödik tengeralattjáró az izraeli hadsereg kötelékében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK