Ankara már nem akar minden menekültet visszafogadni

2016.03.10. 12:57

Törökország nem fogja visszafogadni azokat a menekülteket, akik már elérték a görög partokat - erről beszélt az európai ügyekért felelős török miniszter. A miniszterelnök korábban még nem ezt mondta.

Törökországnak a menekültek visszafogadásáról szóló ajánlata azokra a migránsokra nem vonatkozik majd, akik már elérték a görög szigeteket, tehát jelenleg az Európai Unió területén tartózkodnak - mondta Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere az Anadolu hírügynökségnek adott interjújában.

Törökország nem fogad vissza minden menekültetForrás: AFP/Armend Nimani

A megállapodás csak azokat a migránsokat érinti, akik az EU-val kötött egyezség hatályba lépését követően érkeznek az Európai Unióba - mondta a miniszter.

Teljesítik a kötelezettségeiket

Bozkir kijelentése látszólag ellentétben áll Ahmet Davutoglu török miniszterelnök korábbi nyilatkozatával, amely szerint Törökország hajlandó visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező menekültek mindegyikét. Igaz, Davutoglu arról még nem beszélt, hogy pontosan mikortól érkező migránsokat fogadnának vissza.

Az európai ügyekért felelős török miniszter kiemelte, hogy Törökország május 1-jére a migrációs válság megoldására vonatkozóan vállalt összes kötelezettségének eleget tesz.

Jövő héten dönthetnek

Volkan Bozkir azt mondta, hogy ezrekre vagy tízezrekre, nem pedig százezrekre vagy milliókra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akiket Törökország visszafogad. Az átvételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) rendszere alapján határozzák meg.

Bozkir szerint dicséret illeti Angela Merkel német kancellárt, mert helyesen felismerte, hogy rossz bánásmóddal, falak felhúzásával, valamint szögesdrótok kifeszítésével nem lehet felvenni a harcot a migrációval.

A hétfői EU–Törökország-csúcstalálkozón Brüsszelben benyújtott török javaslatról mindazonáltal még nem született végleges megállapodás. A kérdésről a jövő heti uniós csúcstalálkozón hozhatnak döntést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK