Magyar bíróságra küldenék Malina Hedviget

2016.03.10. 10:56

Magyar bíróságon folytatódhat Malina Hedvig ügye, ha a szlovák igazságügyi tárca rábólint a kérelemre. A nőt 2014-ben vádolta meg a szlovák főügyészség hamis tanúzással.

Zsák Malina Hedvig kérvénye alapján az ügyében illetékes Nyitrai Járási Bíróság kérelmezte a szlovák igazságügyi tárcánál a fiatal nő ellen hamis tanúzás miatt folyó eljárás magyarországi bíróságnak történő átadását - írja az Új Szó.

A kérelmet a bíróság február 18-án küldte el a szaktárcának, de a minisztérium nem tudta megmondani, mikorra születhet döntés az ügyben.

A fiatal nő ellen - akit vallomása szerint Nyitrán, 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - még 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, miután megverése ügyében a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Sérülhettek a jogai

Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Zsák Malina Hedvig ellen, aki azonban 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött.

Malina Hedviget 2014-ben vádolta meg hamis tanúzással a szlovák főügyészségForrás: MTI/Kov·Cs Attila

2012 februárjában a szlovák kormány már nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyével összefüggésben. Akkori közleményében Pozsony elismerte, bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszos az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. A fiatal nő ellen folytatott eljárás mindazonáltal máig nem zárult le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK