A görög határra is kerítést építene Bulgária

2016.03.11. 19:51

A görög határra is kerítést építene a bolgár kormány. Tavaly 30 ezer menekült érkezett az országba, Szófia most attól tart, hogy ez a szám emelkedhet.

Bulgária kerítés építését fontolgatja a görög határon is, hogy megelőzze, hogy a migránsok a balkáni útvonal lezárása után bolgár területen át próbáljanak Nyugat-Európába jutni.

A bolgár-török határon már van kerítés, ezt akarja Szófia meghosszabbítaniForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A bolgár védelmi minisztérium szükség esetén azonnal készen áll arra, hogy kerítést emeljen a Görögországgal közös határon - jelentette ki Nikolaj Nencsev, a bolgár védelmi tárca vezetője az állami televízióban pénteken.

Kétezer rendőrt vetettek be

Bulgária korábban fegyveres testületeinek több mint négyszáz tagját vezényelte a görög határra. Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint hamarosan további 500 katona csatlakozhat hozzájuk.
Nencsev szerint azonban jelenleg nem tartanak migránsok a bolgár határ felé.

Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai jelenleg azon fáradoznak, hogy további 130 kilométerrel meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon.

Szófia eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.

Ausztria nem akar részleges megoldást

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter szombaton rövid látogatásra Bulgáriába repül. A két osztrák miniszter a bolgár miniszterelnökkel készül találkozni.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint arról fognak tárgyalni, hogyan lehetne Bulgáriát támogatni abban, hogy megakadályozza a migránsútvonal áthelyeződését. "Önmagában kevés lezárni a balkáni útvonalat. Nem akarunk részleges, helyi megoldást, amely azzal járna, hogy a tömeges bevándorlási útvonalak más európai államokba helyeződnének át" - írta az osztrák belügyminiszter a pénteki közleményében.

Az eddigi útvonalon erősítették a határvédelmet

Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé.

A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet annak hatására, hogy megerősítették a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezetett Nyugat-Európába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK