Meggyilkolták Washingtonban Putyin volt emberét

HORIZONTAL 2297163 Russia, Moscow. 10/07/2013 Gazprom-Media General Director Mikhail Lesin. Iliya Pitalev/RIA Novosti
Mihail Leszin szívrohamot kapott
Vágólapra másolva!
Tompa tárgy okozta fejsérülés miatt halt meg Mihail Leszin volt orosz tájékoztatási miniszter és médiamágnás, akit tavaly novemberben találtak meg holtan washingtoni szállodai szobájában - közölték amerikai hatóságok. Leszin családjának korábbi közlése szerint szívrohamban halt meg a volt politikus.
Vágólapra másolva!

Az alaposabb vizsgálat megállapította, hogy a médiamágnás nyakán, felsőtestén, karjain és lábain is hasonló sérülések voltak. Ez már csak azért is érdekes, mert amikor megtalálták a holttestet, az amerikai rendőrök nem találtak arra utaló nyomot, hogy Leszin halálát idegenkezűség okozta volna. A körülmények tisztázása céljából mégis vizsgálatot indítottak, ami most arra jutott, hogy "nem kizárt annak lehetősége, hogy emberölés történt".

A Kreml a fejleményekre reagálva közölte: elvárja, hogy az amerikai hatóságok hivatalos csatornán keresztül tájékoztassák a Leszin halálával kapcsolatos nyomozásról.

A néhai orosz miniszter, médiamágnás testén több külsérelmi nyomot találtak Forrás: AFP/Ria Novosti/Iliya Pitalev

Mihail Leszin 1999 és 2004 között volt tájékoztatási miniszter, és az orosz ellenzék azzal vádolta annak idején, hogy cenzúrázza, illetve megpróbálja elnémítani a kormánytól független médiát. Ezután

Putyin tanácsadójaként részt vett a Russia Today nevű állami médiacsoport megalapításában,

2013-ban pedig a Gazprom gázipari állami óriáscég médiavállalkozásának élére került, de a következő évben lemondott.

Roger Wicker republikánus párti, Mississippi állambeli szenátor 2014 júliusában követelte: indítsanak szövetségi nyomozást annak kiderítésére, hogy Leszin nem mosott-e pénzt tisztára az Egyesült Államokban, illetve kapcsolatban áll-e olyan emberekkel, akiket amerikai szankciók sújtanak.

Leszin több millió euró értékű vagyonra tett szert Európában, valamint több mint 28 millió dollár értékben lakásai voltak Los Angelesben.