A párizsi támadók adatlapja is előkerült

2016.03.11. 21:53

A párizsi merényletek három elkövetőjének adatlapját is megtalálták az Iszlám Államtól kiszivárgott dokumentumok között. A három francia állampolgár 2013 decemberében lépett be a dzsihádisták területére, ekkor töltöttek ki egy 23 kérdésből álló kérdőívet.

A tavaly novemberi párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták az Iszlám Állam napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában - jelentette pénteken egy német oknyomozó újságíró csoport.

A párizsi merényleteknek 130 halálos áldozata voltForrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az Iszlám Állam úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Szami Amimur, Iszmael Omar Mosztefaj és Fuad Mohamed Aggad személyi lapja. Ők a párizsi Bataclan koncertteremben tavaly november 13-án rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő elkövetői. Mindhárman meghaltak a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

Harcos vagy öngyilkos merénylő?

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az Iszlám Állam által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél.

Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek.

Abaaoud neve is előkerült

A dzsihádistáktól szerzett dokumentumokban feltűnik a párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott - a támadások után agyonlőtt - Abdelhamid Abaaoud neve is.

Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek feltételezett szervezőjeForrás: Origo

Őt jelölte meg "kezesként" az Iszlám Állam egy fiatal belga önkéntese, aki vélhetően szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Szalah Abdeszlammal.

Az iratok között van Saraff el-Muadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele.

Csak néhány ezer személy adatlapja lehet

Az Iszlám Államtól szerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy 22 ezer önkéntes adatlapjáról van szó.

A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valóban nagyjából 22 ezer - 2013-ból és 2014-ből származó - dokumentum került ki a terrorszervezettől, de számos adatlapból két példány van, így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása még nem ért véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK