A párizsi támadók adatlapja is előkerült

2016.03.11. 21:53

A párizsi merényletek három elkövetőjének adatlapját is megtalálták az Iszlám Államtól kiszivárgott dokumentumok között. A három francia állampolgár 2013 decemberében lépett be a dzsihádisták területére, ekkor töltöttek ki egy 23 kérdésből álló kérdőívet.

A tavaly novemberi párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták az Iszlám Állam napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában - jelentette pénteken egy német oknyomozó újságíró csoport.

A párizsi merényleteknek 130 halálos áldozata volt

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az Iszlám Állam úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Szami Amimur, Iszmael Omar Mosztefaj és Fuad Mohamed Aggad személyi lapja. Ők a párizsi Bataclan koncertteremben tavaly november 13-án rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő elkövetői. Mindhárman meghaltak a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

Harcos vagy öngyilkos merénylő?

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az Iszlám Állam által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél.

Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek.

Abaaoud neve is előkerült

A dzsihádistáktól szerzett dokumentumokban feltűnik a párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott - a támadások után agyonlőtt - Abdelhamid Abaaoud neve is.

Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek feltételezett szervezője

Forrás: Origo

Őt jelölte meg "kezesként" az Iszlám Állam egy fiatal belga önkéntese, aki vélhetően szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Szalah Abdeszlammal.

Az iratok között van Saraff el-Muadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele.

Csak néhány ezer személy adatlapja lehet

Az Iszlám Államtól szerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy 22 ezer önkéntes adatlapjáról van szó.

A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valóban nagyjából 22 ezer - 2013-ból és 2014-ből származó - dokumentum került ki a terrorszervezettől, de számos adatlapból két példány van, így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása még nem ért véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra