A párizsi támadók adatlapja is előkerült

Párizs, terror, megemlékezés
Párizs, 2016. január 10. Köztársasági gárdisták a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen a párizsi Köztársaság téren a támadások első évfordulójának alkalmából 2016. január 10-én. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
A párizsi merényletek három elkövetőjének adatlapját is megtalálták az Iszlám Államtól kiszivárgott dokumentumok között. A három francia állampolgár 2013 decemberében lépett be a dzsihádisták területére, ekkor töltöttek ki egy 23 kérdésből álló kérdőívet.
Vágólapra másolva!

A tavaly novemberi párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták az Iszlám Állam napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában - jelentette pénteken egy német oknyomozó újságíró csoport.

A párizsi merényleteknek 130 halálos áldozata volt Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Az Iszlám Állam úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Szami Amimur, Iszmael Omar Mosztefaj és Fuad Mohamed Aggad személyi lapja.

Ők a párizsi Bataclan koncertteremben tavaly november 13-án rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő elkövetői.

Mindhárman meghaltak a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

Harcos vagy öngyilkos merénylő?

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az Iszlám Állam által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél.

Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy

a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják.

Mindhárman harcosnak jelentkeztek.

Abaaoud neve is előkerült

A dzsihádistáktól szerzett dokumentumokban feltűnik a párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott - a támadások után agyonlőtt - Abdelhamid Abaaoud neve is.

Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek feltételezett szervezője Forrás: Origo

Őt jelölte meg "kezesként" az Iszlám Állam egy fiatal belga önkéntese, aki vélhetően

szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Szalah Abdeszlammal.

Az iratok között van Saraff el-Muadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele.

Csak néhány ezer személy adatlapja lehet

Az Iszlám Államtól szerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy

A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valóban nagyjából 22 ezer - 2013-ból és 2014-ből származó - dokumentum került ki a terrorszervezettől, de

számos adatlapból két példány van,

így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása még nem ért véget.