Martin Schulz is odaszúrt Trumpnak

2016.03.12. 12:51

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve Donald Trump esetleges amerikai elnökségre.

„Sem Európa, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve egy olyan elnökre, akinek az én szememben, semmilyen nemzetközi tapasztalata nincsen" – mondta szombaton a német politikus az I-télé francia hírtelevíziónak adott interjúban.

Trump olyan emberekhez tartozik, amilyeneket jól ismerünk Európában is, akik bármit megtesznek bűnbaknak, de soha nem szolgálnak konkrét megoldással" – mondta Schulz, párhuzamba állítva az Európai Unióban tapasztalható „vad populizmust" a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsának javaslataival.

Martin Schulz, német EP politikusnak sem tetszik Donald TrumpForrás: AFP/Georges Gobet

Martin Schulz – aki mintegy 15 húsz európai szociáldemokrata vezető politikus találkozóján tartózkodik Párizsban – bírálta a francia Nemzeti Frontot is, amely álláspontja szerint bűnbakok sokaságára mutogat, de semmilyen megoldást vagy konkrét javaslatot nem fogalmaz meg.

Schulz elmondja, kik teremtették a válságot

A migránsválságról az Európai Parlament elnöke megjegyezte, hogy „elfogadhatatlan, de nagyon is szimbolikus, hogy néhány uniós tagállam a szolidaritás helyett a deszolidaritást választotta”. Véleménye szerint a menekültek helyzete nem vált volna válságossá, ha mind a 28 tagállam részt vállalt volna a menekültek elosztásában és nem csak öt ország vállalta volna magára egymillió ember ellátását.

„A válságot azok az ember teremtették, akik azzal vádolják Európát, hogy válságban van" – hangsúlyozta Martin Schulz. „Ha a 28 nem tud megoldást találni, akkor azok között kell megoldást találni, akik hajlandók részt venni benne" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK