Ukrajnát vizionál Varsóban az ellenzék

2016.03.12. 13:27

A Velencei Bizottság pénteken ismertetett jelentését a szejm elé terjeszti a lengyel kormány, hogy az összes parlamenti párt közös, kompromisszumos álláspontot dolgozzon ki a fennálló alkotmánybírósági válság ügyében – közölte szombat délelőtti sajtóértekezletén Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform utcai tüntetésekre és az Európai Parlament által elfogadandó határozat elkészítésére szólított fel. 

Bochenek az után ismertette a lengyel kormány álláspontját, hogy az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság pénteken megállapította: az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt. 

Mindent borított a PO

A kormányszóvivő a Velencei Bizottság elnökének, Gianni Buquicchiónak a pénteki nyilatkozatára utalt, amely szerint a bizottsági jelentés „világosan megállapítja, hogy a fennálló lengyel alkotmánybírósági válságért az előző és a jelenlegi kormány egyaránt felelős”, ezért fontos, „hogy az összes politikai erő együtt keresse a helyzet konstruktív megoldását”.

Az ellenzék az utcára vonult VarsóbanForrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Buquicchio nyilatkozata arra vonatkozott, hogy a tavaly októberi parlamenti választások előtt a leköszönő, Polgári Platform (PO) vezette kormány öt új alkotmánybíró megválasztásával megváltoztatta az alkotmánybíróság összetételét úgy, hogy a 15 tagú testület összes tagja PO-jelölt legyen. 

Érvénytelenítés

A Jog és Igazságosság (PiS) új kormánya érvénytelenítette a PO bírójelöltjeinek megválasztását, és öt saját új bírót választott meg. Az alkotmánybíróság szerint a PO és a PiS többségű szejm döntése is legalább részben alkotmányellenes volt, ám az államfő mind az öt megválasztott bírót beiktatta, de a taláros testület csak kettejük beiktatását ismerte el, a többiek nem vesznek részt a tárgyalásokon. 

Bochenek a sajtóértekezleten azt is bejelentette: a kormány – a Velencei Bizottság véleménye ellenére – nem hirdeti ki a hivatalos közlönyben, és így nem lépteti hatályba a PiS decemberi alkotmánybíróságitörvény-módosítását megsemmisítő szerdai alkotmánybírósági ítéletet. 

A Velencei Bizottság is beleszólt a lengyelországi vitákbaForrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

A kormányszóvivő által említett jogszabály kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat. Eddig az ilyen esetekben elegendő volt 9 bíró jelenléte, és egyszerű többséggel dönthettek. A kormány a szerinte hiányos összetétel miatt eleve törvényellenesnek nyilvánította a bírói testületnek a törvénymódosítással foglalkozó tárgyalását. 

Tüntetések

Bochenek sajtóértekezletét kommentálva az ellenzéki Nowoczesna (Modern) képviselői rámutattak: a Velencei Bizottság úgy találta, hogy a kormánynak ki kell hirdetnie az alkotmánybíróság szerdai döntését. A vitatott törvénymódosítást „nem az egész szejm, hanem a PiS fogadta el” –  értékelték – így a Velencei Bizottság véleményének szejmbeli megvitatása nem jelent megoldást. „Az ellenzék számára ezért nincs más kiút, csak az utcai tüntetések” – mondták a Modern képviselői. 

Sokaknak nem tetszenek a változások LengyelországbanForrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Az utcai tüntetéseken való részvételre buzdított a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Schetyna már pénteken, a 2014-es ukrajnai fordulatra utalva bejelentette: amennyiben az alkotmánybíróság helyzete nem oldódik meg, „a konfliktus az utcára terelődik, és az összes aktivitást utcára kihelyezve, egy varsói Majdanról beszélhetünk majd”. A Modern, a PO valamint más ellenzéki tömörülések kezdeményezésére szombat délben tüntetés kezdődött az alkotmánybíróság varsói épülete előtt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK