Trump nem vállalja a felelősséget az erőszak miatt

2016.03.13. 23:32

Minden felelőséget elhárított Donald Trump a kampányrendezvényein történt erőszak miatt. Az ingatlan mágnás szerint csak arról van szó, hogy rossz emberek forgolódnak és megbökik egymást.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns elhárított magától minden felelősséget a kampányrendezvényein történt erőszak miatt, és azt állította, hogy ő csupán "üzenetközvetítője" az amerikai társadalom bajainak.

Donald Trump minden felelőséget hárítForrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

A New York-i ingatlanmágnás az amerikai televíziók szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorainak mindegyikében szerepelt, és mindenütt magyarázni próbálta a kampányrendezvényein egyre gyakrabban eluralkodó erőszakot.

Forgolódnak, megbökik egymást

A Fox televízió reggeli műsorában azt állította, hogy az ő rendezvényein soha senki nem sérült meg - noha például a pénteken elnapolt chicagói kampánygyűlésén két ember is megsebesült -, szerinte csak arról van szó, hogy

rossz emberek forgolódnak és megbökik egymást.Az NBC televízió legendás, "Találkozz a sajtóval" című műsorában már úgy fogalmazott, hogy nem fogadja el az erőszak semmilyen formáját, és nem felelős a történtekért.

Azt állította, hogy a feszültséget azok az emberek keltik, akik szerinte "belefáradtak" a világban betöltött amerikai vezető szerepbe, amely oda vezetett, hogy nemzetközi kereskedelmi egyezmények miatt elveszítették a munkájukat, vagy abba, hogy nem sikerült legyőzni az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Sőt, az erőszak okának tartja azt is, hogy a washingtoni kormányzat nem gondoskodik megfelelően a háborús veteránokról.

Kiegyensúlyozatlan emberek

Az erőszakért politikai vetélytársait, köztük részben Hillary Clintont is, de kifejezetten Bernie Sanders vermonti szenátort, demokrata elnökjelölt-aspiránst okolta, azt állítva, hogy

Sanders küldött szervezett rendbontókat a kampányrendezvényekre.A vermonti szenátor a CBS televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában "hihetetlenül megosztónak" nevezte Trumpot, akinek a retorikája erőszakot szül. "Ez nem jó az ország számára" - fogalmazott a vermonti politikus.

Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg az ABC televízió "A Hét" című politikai vitaműsorában a szintén a republikánus elnökjelöltségért küzdő Marco Rubio floridai szenátor is. Rubio szerint Trump rendszeresen felkorbácsolja a kedélyeket a tömegrendezvényeken.

A floridai politikus úgy vélte, hogy az ingatlanmágnás rendezvényein többnyire kiegyensúlyozatlan emberek vesznek részt, és nehezen megjósolható, hogyan reagálnak Trump uszító stílusára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK