Kijev: újabb orosz csapatokat küldtek Kelet-Ukrajnába

Oroszbarát szakadárok egy ágyút tolnak Zelenoje településen a donyecki frontról visszavonulóban. Az ukrán kormány és az oroszbarát szeparatisták a minszki egyezmény értelmében fokozatosan visszavonják a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű nehézfegyvereiket a kelet-ukrajnai front menti övezetből
Vágólapra másolva!
Az ukrán védelmi misztérium szerint Oroszország újabb katonákat küldött Ukrajna keleti részére. Avgyijivka település környékén a legsúlyosabb a helyzet, itt a minszki egyezmény által tiltott nehézfegyvereket is bevetettek. 
Vágólapra másolva!

Súlyosbodtak a harcok a hétvégén a Donyec-medencében. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése szerint újabb katonákat "dobtak át" Oroszországból Ukrajna keleti részébe.

Oroszbarát szakadárok egy ágyút tolnak Zelenoje településen a donyecki frontról visszavonulóban Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője azt mondta, hogy az elmúlt nap során

a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Nehézfegyvereket is bevetettek

A hadműveleti parancsokság vasárnapi közleménye szerint több mint hetvenszer támadták a Moszkva által támogatott szakadárok az ukrán hadsereg állásait.

A legsúlyosabb helyzet a Donyeck körzetében lévő Avgyijivka településnél alakult ki,

ahol akna- és gránátvetők mellett harckocsival is lőttek a szakadárok.

A térségben a minszki egyezmény által tiltott nehézfegyvereket is bevetettek, 18 darab, 122 milliméter kaliberű lövedéket is kilőttek a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásaira.

Kijev szerint a tűzvonalba küldtek erősítést

A védelmi tárca közleménye szerint a Donyecktől mintegy 30 kilométerre északra fekvő Jaszinuvata településnél észleltek a felderítők egy orosz katonai konvojt, négy csapatszállító teherautót katonákkal, négy teherszállítót járművet, amelyek harckocsikhoz és 120 milliméteres aknavetőkhöz szállítottak lövedékeket, valamint hat BMP-2 típusú gyalogsági harcjárművet.

Kijev feltételezése szerint

a Jaszunivata mellett fekvő Avgyijivka településnél. Az ukrán felderítés szerint ugyanis komoly veszteségeket szenvedtek az ott folyó harcokban a "szakadár-orosz" erők, értesülésük alapján az egyik donyecki kórházba 23 holttestet és 34 sebesültet szállítottak be szombaton Avgyijivka felől.

Titokban temetnek

Ezt az információt azonban a szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" nem erősítette meg. A DAN donyecki szakadár hírügynökség saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy négy fegyveres sebesült meg az elmúlt napban.

A szakadár terület "védelmi minisztériuma" azt közölte, hogy a donyecki térségben több mint egy hete folyó súlyos harcokban

legalább 30 ukrán katona esett el

és 73 sebesült meg. Eduard Baszurin, a "tárca" szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők titokban temetik el az elesett katonákat.

Súlyos harcok Horlivkánál

Vasárnap a donyecki "minisztériumnál" arról számoltak be, hogy előző nap kétszázzor lőtték az ukrán fegyveres erők a megye szakadár ellenőrzésű részét.

Jelentésükben - Kijevhez hasonlóan - a Donyeck és az onnan északra fekvő, szakadár ellenőrzésű

Horlivka térségéből jelentettek súlyos tűzharcokat.

A "minisztérium" közleménye szerint a két várost összekötő úton lévő jaszunivatai ellenőrző pont környékére az ukrán hadsereg hat harckocsi-lövedéket, 43 darab, 82, illetve 120 milliméteres aknát lőtt ki.