Német választások: két tartományban is kikapott Merkel

Stössen, 2016. március 13. André Poggenburg, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt elnöke és listavezetője szavaz a szász-anhalti tartományi választáson Stössenben 2016. március 13-án. (MTI/AP/Jens Meyer)
Vágólapra másolva!
Németországban a Kereszténydemokrata Unió mindhárom vasárnapi tartományi választáson kevesebb szavazatot kapott mint öt éve, ezzel Angela Merkel kancellár pártja a választási „szupervasárnap” első számú vesztese az esti részeredmények szerint. Az újonc Alternatíva Németországnak mindhárom tartományban 10 százalék feletti eredménnyel kerül be a helyi törvényhozásba, így a Merkel-kormány menekültpolitikájának bírálatára építő párt az első számú nyertes.
Vágólapra másolva!

Baden-Württembergben a CDU most először nem a legnagyobb politikai erő, és várhatóan szintén először 30 százalék alatti eredményt ér el.

A CDU Rajna-vidék-Pfalzban is gyengült, míg Szász-Anhaltban ugyancsak a néppártok esetében fontos határként számon tartott 30 százalék alá süllyedhet, de így is az első helyen végezhet, viszont a koalíciós partner szociáldemokrata párt (SPD) visszaesése miatt az általa vezetett kormány elveszítette többségét.

A következő évek nagy feladata a „protestszavazók” visszanyerése lesz – mondta az urnazárás utáni első nyilatkozatában Reiner Haseloff CDU-s szász-anhalti miniszterelnök. Hozzátette, hogy a „politikai közép” erőit összefogó kormányt kíván alakítani.

Nehéz kormányalakítás

A kormányalakítás Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is nehéz lesz, mert a hivatalban lévő kormányt alkotó koalíció kisebbik pártja e tartományokban is annyira meggyengült, hogy a koalíció elveszítette többségét. Meglehet, hogy egyik tartományban sem sikerül az eddigi gyakorlatot követve két pártból álló koalíciót létrehozni, hanem egy nagyobb és két kisebb párt összefogására lesz szükség.

Merkel alternatíva nélküli vesztes

A németországi tartományi választások eredményei tükrözik, hogy a társadalom egyes rétegeinek nem sikerült megmagyarázni a migrációs politikát – vélekedett Kiss J. László a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Ennek egyik ismérve, hogy a Merkel-kormány menekültpolitikájának bírálatára építő Alternatíva Németországnak szinte minden pártból 10 százaléknyi választót magához vonzott, Szász-Anhaltban a szavazatok több mint 24 százalékát is megszerezhette, ezzel akár néppártként jelentkezhet. Mint mondta: Angela Merkel német kancellár a vasárnapi választások alternatíva nélküli vesztese, a Kereszténydemokrata Unión belül pedig igazi kihívója nincs, a kérdés mégis az, hogy a párt őt fogja-e jelölni 2017-ben is.

A 2013-ban alapított AfD a legnagyobb parlamenten kívüli politikai erő, és vasárnap Szász-Anhaltban története legnagyobb sikerét érte el, a részeredmények alapján akár a szavazatok 24-25 százalékát is megszerezhette. Ezzel rögtön

a második számú politikai erővé lépett elő.

Rajna-vidék-Pfalzban 10-11 százalékos eredménnyel a harmadik legnagyobb frakciót alkothatja, Baden-Württembergben a negyedik helyet érte el 12 százalék körüli eredménnyel.

A párt így már a 16 közül 8 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. Ahogy az eddigi ötben, úgy a három újabb tartományi parlamentben is ellenzéki szerepre készül.



Ezekben a tartományokban választottak Forrás: Origo

Felélénkült a közélet

Felemelkedésében nagy szerepe van a menekültválságnak, amely Németország újraegyesítése óta nem tapasztalt élénkülést hozott a közéletbe. A társadalom „ismét átpolitizálódott”, és ennek haszonélvezője az AfD, mert látszólag egyszerű megoldásokat kínál – értékelte az eredményeket Peter Tauber, a CDU főtitkára. „Nehéz időkben sokan egyszerű megoldásokra vágynak, a demokraták dolga pedig megmondani, hogy

egyszerű megoldások nincsenek” –

húzta alá.

Új típúsú szövetségek

Hasonlóan fogalmazott a Zöldek baden-württembergi miniszterelnöke, Winfried Kretschmannn, akinek vezetésével az ökopárt történelmi sikert ért el, először nyert választást és folytathatja a 2011-ben kezdett kormányzást. A koalíciós társ SPD meggyengülése miatt viszont új kormányt kell alakítania. Hangsúlyozta, hogy az AfD előretörése azt a kötelezettséget jelenti a „demokratikus pártoknak”, hogy legyenek nyitottak az „új típusú szövetségekre”, és tárgyaljanak a kormányalakítás lehetőségeiről – mondta.

Az SPD súlyos kudarctól menekült meg,

ugyan Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban is a néppárti voltát megkérdőjelező 10 százalék körüli eredményt ért el, Rajna-vidék-Pfalzban viszont erősödött, a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg a részeredmények szerint, ami 1,8 százalékpontos növekedés a 2011-ben szerzett 35,7 százalékhoz képest.

Az ország nyugati részén fekvő tartományban 25 éve kormányzó SPD így a következő ciklusban is hatalmon marad, a koalíciós társ

Zöldek visszaesése miatt viszont ott is új felállásra lesz szükség.

A vasárnapi választások megmutatták, hogy a „politikai közép vékonyabb lett, és ezt komolyan kell venni” – értékelte az eredményeket Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár.

A tét

Helyi törvényhozási választást tartottak három németországi tartományban, Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban. A reggel 8-tól este 6-ig tartó választás előtti kampány legfőbb témája a menekültválság volt. Bővebben itt olvashat a választás tétjéről.