Kivonulnak az oroszok Szíriából

SA-21 Growler, Latakia
Orosz SA-21 "Growler" föld-levegő rakétarendszer, Latakia légitámaszpont, Szíria
Vágólapra másolva!
A fő orosz erők március 15-én távoznak Szíriából. Putyin a lépést azzal indokolta, hogy a katonai beavatkozás már elérte célját, és országa a béketárgyalás lefolytatásában érdekelt. Szíria így sem marad orosz katonai jelenlét nélkül, főbb támaszpontjaik megmaradnak. A szír elnök egyetértett Putyin lépésével.
Vágólapra másolva!

A Szergej Sojgu orosz védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszter jelenlétében nyilatkozó Putyin megítélése szerint a több mint öt hónappal ezelőtt megkezdett orosz katonai beavatkozás egészében elérte célját Szíriában.

Az elnök szavai szerint a csapatkivonásnak kedden kell megkezdődnie. Vlagyimir Putyin egyúttal elrendelte, hogy

Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében.

"Katonáink hatékony munkája megteremtette a békefolyamat megkezdésének feltételeit" - mondta.

"Úgy gondolom, hogy a védelmi minisztérium és az orosz fegyveres erők elé kitűzött feladat, az egészét tekintve, megvalósult. Az orosz haderő részvétele mellett a szíriai fegyveres erők és a hazafias szíriai erők képesek voltak alapvető fordulatot elérni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és magukhoz ragadták a kezdeményezést szinte minden vonatkozásban" - tette hozzá.

Orosz SA-21 "Growler" föld-levegő rakétarendszer, Latakia légitámaszpont, Szíria Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

Az orosz elnök szerint a lépésnek ösztönzően kell hatnia a szíriai politikai párbeszédre. Kijelentette, hogy a döntéssel kapcsolatban egyeztetett Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. A szír elnök egyetértett Putyin lépésével. Dmitrij Peszkov orosz külügyi szóvivő szerint Putyin telefonon beszélt Aszaddal.

Putyin ugyanakkor kijelentette, hogy a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázis és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény folytatja tevékenységét. Az orosz elnöki bejelentés a csapatkivonás ütemezésére nem terjedt ki.

A Kreml a bejelentést arra a napra időzítette, amikor Genfben újrakezdődtek a szíriai polgárháborúban szembenálló felek között (a tűzszünetből kizárt iszlamista terrorszervezetek kivételével), az ENSZ égisze alatt folytatott tárgyalások.