Szeptember 4-én avatják szentté Teréz anyát

2016.03.15. 13:22

A Ferenc pápa vezette keddi vatikáni bíborosi tanácskozás úgy döntött, hogy szeptember 4-én avatják szentté Teréz anyát. A szertartást a római Szent Péter téren tartják majd. 

Az indiai Kolkatában 1997. szeptember 5-én elhunyt Teréz anyát a halála évfordulója előtti vasárnap avatják szentté. Az indiai püspökök abban reménykedtek, hogy a szentté avatást Kolkatában tarthatják, de a helyszín a Vatikán lesz, így Ferenc pápa pontifikálja a szentté avatási misét.

Ez ígérkezik az idei szentév egyik „tömegeseményének”, amelyre a legtöbb zarándok érkezhet az egész világból. 

Az orvosok sem tudták megmagyarázni

Ferenc pápa decemberben hagyta jóvá az illetékes vatikáni kongregáció döntését kalkuttai boldog Teréz, más néven Teréz anya szentté avatásáról. A szegényeket segítő szerzetesnőt az irgalmasság rendkívüli szentévében kanonizálják.

Elismerték Teréz anya csodatételétForrás: AFP/Roslan Rahman

A szentté avatási ügyekben döntő vatikáni kongregáció elismerte a Teréz anya közbenjárására történt csodát, ami a kanonizáció, a szentté avatás feltétele.     

A Teréz anyához intézett imádság egy ma 42 éves brazíliai mérnök gyógyulásához vezetett. A férfi a mai napig egészséges. A szentté avatási kongregáció orvosok véleményét is meghallgatta, ők tudományos szempontból megmagyarázhatatlannak tartották a gyógyulást.

Az albán nemzetiségű Teréz anya 1910-ben az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban született.  A szegényekért és betegekért végzett szolgálatáért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

II. János Pál pápa 2003-ban avatta boldoggá a római Szent Péter téren háromszázezer hívő előtt.