Rock and roll után főzésben tarolnak a magyar diplomaták

Vágólapra másolva!
Nemcsak gitározni, főzni is tudnak a magyar nagykövetek. A rock and roll diplomataként is ismert Simonyi András után most az ukrajnai magyar nagykövet mutatta meg, hogy nemcsak a protokollhoz, hanem a főzéshez is ért. 
Vágólapra másolva!

A diplomácia kemény munka, és ritkán adódik alkalom, hogy egy nagykövet kilépjen mindennapi szerepköréből. Miközben az amerikai nagykövetek szívesen szerepelnek televíziós műsorokban, a magyarokra ez már kevésbé jellemző. Keskeny Ernő ukrajnai magyar nagykövet most mégis az egyik országos tévécsatorna reggeli műsorában saját kezűleg mutatta be,

hogyan készül az igazi magyaros marhapörkölt.

Mangalica és pjorkolt

Az ukrajnai magyar diplomácia vezetőjét az ukrán 1+1 csatorna március 15-én, a magyar nemzeti ünnep alkalmából invitálta meg a műsorba. Keskeny Ernő az ukránul „pjorkoltként” kiejtett nemzeti eledel elkészítése alatt röviden bemutatta Magyarországot.

A nagykövet rendkívül ínycsiklandóan ecsetelte a mangalicaszalonna előnyeit, a pirospaprika konyhaművészeti felhasználását, illetve a magyar vörösbor kiváló tulajdonságait. Az illatoktól egyébként is elvarázsolt műsorvezetőkre azonban az gyakorolta a legmélyebb hatást, amikor elhangzott, hogy

a magyarok az átlagbérüknek csak megközelítőleg 20 százalékát költik rezsire.

Rock and roll nagykövet

Persze nem Keskeny Ernő az egyetlen, aki nagykövetként tévés szereplést vállalt. Simonyi András, hazánk volt washingtoni nagykövete például tíz éve Stephen Colbert amerikai komikus műsorába ment el, hogy átadja neki a külügyminisztérium gratuláló levelét, amiért ő végzett első helyen a Megyeri híd nevéről rendezett szavazásban. Simonyi – akit sokszor csak rock and roll nagykövetként hívtak – máskor szívesen gitározott is koncerteken.